UNDER PRESS:  En ukrainsk soldat står vakt bak sandbarrierer i den ukrainske militærbasen i Sevastopol i dag. Russiske styrker har siden i går inntatt Krim-halvøya og sammen med prorussiske lokalstyrker omringet flere baser og offentlige bygninger. Foto: Filippo Monteforte / AFP Photo / NTB Scanpix
UNDER PRESS: En ukrainsk soldat står vakt bak sandbarrierer i den ukrainske militærbasen i Sevastopol i dag. Russiske styrker har siden i går inntatt Krim-halvøya og sammen med prorussiske lokalstyrker omringet flere baser og offentlige bygninger. Foto: Filippo Monteforte / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

- Ukrainerene er dømt til å tape

Forsvarsekspert tror ukrainske styrker er sjanseløse mot russerne i en eventuell krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen på Krim-halvøya er nå kritisk, etter russiske styrker har strømmet inn over grensene i det ukrainske myndigheter kaller en «krigserklæring».

Men i en eventuell krig kan det bli Davids kamp mot Goliat.

- I konvensjonell høyintensitetsstrid er nok ukrainerne dømt til å tape. De har lavt treningsnivå og nesten bare gammelt utstyr, sier forsker Tor Bukkvold ved Forsvarets forskingsinstitutt til Dagbladet.

Militært overlegne Mens det ukrainske militæret har rundt 130 000 tropper, med 15 500 på Krim-halvøya, så har giganten Russland over 900 000. Over 200 000 av styrkene er i de to militærdistriktene som grenser til Ukraina, og i tillegg kommer den russiske Svartehavsflåten, som har base på Krim-halvøya.

- Russlands væpnede styrker er rundt åtte ganger større enn de ukrainske, men også spredt utover et mye større område. Russland er helt dominerende til sjøs og i lufta, men ukrainerne har antakelig noe fungerende luftvern de kan bruke, sier Bukkvold, som har spesialisert seg på ukrainsk og russisk militær- og sikkerhetspolitikk.

Kilde: IISS / The Guardian, Grafikk: Ole Sylte / Dagbladet
Kilde: IISS / The Guardian, Grafikk: Ole Sylte / Dagbladet Vis mer

FØLG UTVIKLINGEN I VÅRT LIVESTUDIO!

Det er anslått at Ukraina har rundt 200 tilgjengelige kampfly, men det blir bare peanøtter i forhold til den russiske militærmakten, som har langt over 1000.

- Sjanseløse Dersom Russland bestemmer seg for å gå inn på Krim-halvøya med full styrke, vil de kunne knuse de ukrainske styrkene, mener Bukkvold.

- I regulær krig er de sjanseløse, sier FFI-forskeren til Dagbladet.

I helga gikk de prorussiske lokalmyndighetene sammen med russiske styrker og omringet flere offentlige bygninger og militærbaser på halvøya.

Og tross en avtale som sier at Russland får ha maks 25000 styrker på sin militærbase i Sevastopol, ble Russland i helga beskyld for å sende inn ytterligere 6000 mann. Også mandag strømmet de russiske styrkene inn på Krim-halvøya.
 
- Planen er ikke krig Men eksperter har det siste døgnet diskutert om Russerne i virkeligheten ønsker en krig med Ukraina, eller om dette kun er en maktdemonstrasjon, for å vise muskler i regionen.

 - TRUET MED ANGREP:  Det har i dag kommet motstridende meldinger om at den russiske Svartehavsflåten ga de ukraniske styrkene i Simferopol et ultimatum med å overgi seg innen klokka fire i natt. Meldingene ble senere avvist av russiske myndigheter. Her holder en prorussisk soldat vakt over en militærbase i byen Novoozerne, ni mil vest for Simferpol. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix
- TRUET MED ANGREP: Det har i dag kommet motstridende meldinger om at den russiske Svartehavsflåten ga de ukraniske styrkene i Simferopol et ultimatum med å overgi seg innen klokka fire i natt. Meldingene ble senere avvist av russiske myndigheter. Her holder en prorussisk soldat vakt over en militærbase i byen Novoozerne, ni mil vest for Simferpol. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror slett ikke den russiske planen er krig med Ukraina, men med den framferden de viser nå er dette fremdeles en helt reell mulighet, sier Bukkvold til Dagbladet.

Den ukrainske politikeren Julia Timosjenko sa i går at russernes inntog på Krim er en krigserklæring, og at de i effekt nå også erklærer krig mot Storbritannia og USA. Men Bukkvold tror en militær inngripen fra Vesten i Ukraina er lite sannsynlig.

- Vesten kommer vel ikke til å forsvare Ukraina militært, men økonomiske sanksjoner, særlig hvis de er rettet mot russiske lederes kontoer og eiendommer i Vesten, vil kunne ha betydelig effekt, sier Bukkvold.

EU holder torsdag et toppmøte for å diskutere krisen i Ukraina, etter EU i dag truet Russland med sanksjoner dersom de ikke trapper ned det militære nærværet i Ukraina.

KIEV

FØLG LIVEDEKNINGEN HER.