Krigen i Ukraina

Ukrainsk etterretning: - Planlegger kupp

Rapporter fra ukrainsk etterretning påstår at makteliten rundt president Vladimir Putin planlegger et kupp. - Må tas med en klype salt, sier Russland-ekspert.

RUSSLAND-TOPPER: Til venstre forsvarsminister Sergej Sjoigu, president Vladimir Putin i midten og FSB-sjef Aleksander Bortnikov til høyre på inspeksjon på et krigsskip i Krim i 2014. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev
RUSSLAND-TOPPER: Til venstre forsvarsminister Sergej Sjoigu, president Vladimir Putin i midten og FSB-sjef Aleksander Bortnikov til høyre på inspeksjon på et krigsskip i Krim i 2014. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainsk etterretning hevder at det etter flere uker med krig i Ukraina ulmer i den politiske eliten i Moskva, og at det er en gruppe med mål om å fjerne Vladimir Putin fra makta. Også Kyiv Independent har meldt det samme.

Etterretningssjef Aleksandr Bortnikov hevdes som Putins etterfølger, ifølge rapportene.

Bortnikov har vært leder for den russiske sikkerhetstjenesten FSB siden 2008, og regnes som en sentral del av president Vladimir Putins indre sirkel.

- Man bør ta dette med en klype salt, det foregår også en informasjonskonflikt, vi vet veldig lite om det som skjer rundt Putin. I tillegg til krigen. Dette kan være et grep for å prøve å spre splittelse i gruppa rundt Putin, sier Russland-forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub M. Godzimirski, til Dagbladet.

Deler traumer

Godzimirski forklarer at likhetene mellom Putin og Bortnikov er slående.

Bortnikov har lang erfaring fra russisk etterretningstjeneste, og begynte i nå nedlagte KGB i 1975. Han var utstasjonert i Leningrad - nå St. Petersburg - og ble tidlig i tjenesten kjent med Putin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer