Krigen i Ukraina

Ukrainsk etterretning:
- Russere forlater Krim

Ifølge en melding fra den ukrainske etterretningstjenesten har russere begynt å forlate Krim. «Standard type psykologisk operasjon», mener ekspert.

STILLE: Det har vært stille fra den russiske presidenten de siste dagene. Her er han avbildet under et møte med Eastern Economic Forum den 7. september. Foto: Sergey Bobylev/TASS Host Photo Agency/Reuters/NTB
STILLE: Det har vært stille fra den russiske presidenten de siste dagene. Her er han avbildet under et møte med Eastern Economic Forum den 7. september. Foto: Sergey Bobylev/TASS Host Photo Agency/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den ukrainske etterretningstjenesten la tirsdag ut en pressemelding hvor de hevder at okkupantene i all hast flykter fra Krim og Sør-Ukraina med familiene sine.

Sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, understreker at man må ta meldingene med ei klype salt.

- Ukraina vil ha en egeninteresse i at det blir kaos på russisk side. Det kan forstås i det lyset, men det kan også være riktig. At russerne rett og slett er redde for at Ukraina vil ta tilbake Krim - etter framgangen ved Kharkiv, sier Bukkvoll til Dagbladet.

«Til tross for at myndighetene har forsikret befolkningen om at det er trygt å oppholde seg på halvøya, har representanter fra myndighetene, FSB-ansatte og kommandører av militære enheter i all hemmelighet begynt å selge hjemmene sine, og i all hast begynt å evakuere fra halvøya», skriver den ukrainske etterretningstjenesten.

Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier til Dagbladet at også han har fått meldinger om at både russiske soldater og separatistgrupper er i ferd med å forlate områder i Ukraina.

- Vi må fortsatt ta forbehold - men dersom dette stemmer, flykter de nok fordi de ikke lenger opplever det som trygt å oppholde seg der, sier Dalhaug.

- Strategisk betydning

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, tror ikke russerne eventuelt trekker seg ut fra Krim frivillig, med tanke på hvor strategisk viktig halvøya er.

- Krim har en stor strategisk betydning for Svartehavet, ikke minst gjennom marinebasen Sevastopol. Gjennom å kontrollere Krim kontrollerer russerne også Ukrainas aksess til Svartehavet, og de påvirker svartehavsområdet stort, sier han.

- Hvorfor kommer denne meldinga?

- Slik etterretning kan være basert på indikasjoner om at noen styrker eller enkelte funksjoner har trukket seg ut. Det kan også være del av en påvirkningsoperasjon fra den ukrainske siden, svarer Røseth.

- Er det indikasjoner på at noen forflytter seg fra Krim, kan det brukes for å påvirke oppfattelsen av hvor trygge russere føler seg på Krim - og kanskje kan det svekke folks tro på Russland styrke, fortsetter han.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

- Om meldingen stemmer - hva betyr det?

- At man kan forvente anslag eller sabotasje på halvøya, og at det da er bedre for soldatene å sende hjem familiene sine enn å risikere at de blir skadet eller at de føler seg truet.

Arne Bård Dalhaug viser til at russere på Krim allerede har vært under ukrainsk angrep.

- Ukrainerne begynte for over en måned siden å angripe en flyplass på Krim. Om det nå skulle vise seg at de evakuerer Krim, tror jeg det betyr at den ukrainske offensiven ved Kherson går bedre enn vi hadde trodd.

- Det er mulig dette har glippet oppmerksomheten, men alt tyder på at alle ukrainske soldater har framgang, legger Dalhaug til.

- Tror ikke på Putin

At myndighetspersoner og FSB-agenter returnerer til Russland, vil ifølge Bukkvoll ikke sende et godt signal innad i Russland.

- Da blir det bare et enda større sprik mellom det ledelsen på Krim sier, og det som skjer på bakken. Putin sier at Russland ikke har tapt noen ting, at operasjonen går etter planen, og at alle mål vil bli nådd, sier han og legger til:

- Hvis disse opplysningene stemmer, tyder det på at personer lenger nede i systemet ikke tror på det Putin sier.

Han påpeker imidlertid at man må vente med å konkludere til opplysningene er bekreftet fra mer sikre kilder.

- Hvis det skulle vise seg å stemme, hvorfor drar de?

- Framgangen rundt Kharkiv har sendt en sjokkbølge gjennom både den russiske opinionen og opinionen i de russiskkontrollerte områdene i Ukraina. Framgangen var så voldsom, de tok tilbake veldig mye på kort tid.

- Mange av dem som bor i områdene hadde ikke regnet med at Ukraina skulle klare å ta tilbake områder, og plutselig gjør de det ganske kraftig. Da blir folk på prorussisk side bekymret, legger han til.

RUSSLAND: Vladimir Putin fnøs av Ukraina-spørsmål under Eastern Economic Forum i Vladivostok i Russland onsdag 7. september. Video: Ruptly Vis mer

- Psykologisk operasjon

Geir Hågen Karlsen, hovedlærer ved Forsvarets høgskole, synes meldingene høres ut som en «standard type psykologisk operasjon».

- Det kommer stadig meldinger som kan være laget for å undergrave moralen hos russerne. Det kom blant annet meldinger om russere som overgir seg i Kherson-området, sier han til Dagbladet.

En av grunnene til at Karlsen er skeptisk, er fordi Krim er relativt langt unna Kharkiv-området - hvor ukrainerne har tatt tilbake mye land.

- Man blir litt mistenksom når folk plutselig skal ha begynt å selge eiendommene sine. Krim har imidlertid vært beskutt og utsatt for eksplosjoner, men det ville overraske meg om det har ført til masseutflyttelse. Én ting er at turistene dro hjem da de sto på stranda og så eksplosjonene, men det er forskjell på turister og folk som bor der, påpeker han.

Krim ble annektert og okkupert av Russland i 2014.

Kan ikke skjules

Ifølge NTB ba Russlands ekspresident Dmitrij Medvedev mandag Ukraina overgi seg og godta de russiske kravene. Han truet med dommedag hvis Ukraina prøver å gjenerobre Krim.

Denne trusselen mener Dalhaug man ikke skal legge vekt på.

- Medvedev har holdt på med dette i månedsvis, og det er ingen som hører på ham, sier Dalhaug.

Han presiserer videre at Krim ikke er russisk - men ukrainsk.

- Hvor stort nederlag er det for Putin, om meldingene stemmer?

- Om det viser seg at de rømmer Luhansk og Krim er det et nederlag som ikke lar seg skjule bak den mest omfattende propaganda.

- Jeg tror ingen propaganda eller løgn kan skjule det. Det er for stort til at det kan skjules. Det vil bli kjent, tror Dalhaug.

- Hva er det siste vi har hørt fra Putin nå?

- Det er lite. Det siste vi vet er at han åpnet et stort pariserhjul i Moskva i går.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer