Krigen i Ukraina:

Ukrainsk etterretning: Russland
evakuerer atomvåpen

Det angivelig etter rapporter om flere angrep i Belgorod-regionen.

EVAKUERER: Ifølge ukrainsk etterretning evakuerer Russland atomvåpen fra Belgorod-regionen. FOTO: Sergei Chirikov/Pool via REUTERS
EVAKUERER: Ifølge ukrainsk etterretning evakuerer Russland atomvåpen fra Belgorod-regionen. FOTO: Sergei Chirikov/Pool via REUTERS Vis mer
Publisert

Det er talsperson for den militære ukrainske etterretningen, Andrej Yusov, som hevder at Russland har fjernet atomvåpen fra et lager, ifølge den ukrainske avisa Pravda.

- Det er også informasjon om evakueringen. I all hast har Belgorod-22 lageret, som er et lager for atomvåpen, og Gavyvoron-området blir evakuert, sier Yusov ifølge avisa.

Ifølge Pravda har Russland en militærenhet ved navn 25624 ved et militanlaegg ved navn Belgorod-22 i Gaivoronskij - hvor atomvåpen lagres.

Dette kan se ut til å stemme overens med FNs Institutt for atomnedrustning (UNIDIR) sin oversikt over hvor russiske atomstridshoder er plassert.

OVERSIKT: FNs Insitutt for atom-nedrustning (UNIDIR) holder oversikt over russiske atomstridshoder. Foto: UNIDIR
OVERSIKT: FNs Insitutt for atom-nedrustning (UNIDIR) holder oversikt over russiske atomstridshoder. Foto: UNIDIR Vis mer

Russiske myndigheter har ikke kommentert den påståtte evakueringen.

Foto: Skjermdump Google maps
Foto: Skjermdump Google maps Vis mer

Twitter-kontoen OSINTdefender, som bruker åpne kilder for å finne informasjon om krigen i Ukraina, viser til ukrainsk etterretning og hevder å ha funnet satellittbilder av Belgorod-22-anlegget.

«Antiterror»-regime

Guvernøren i Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, melder at åtte personer er skadd etter angrepene.

Ifølge det statlige, russiske nyhetsbyrået RIA har Gladkov har iverksatt et «Antiterror»-regime i Belgorod-regionen etter angrepene.

Grepet innebærer blant annet at innbyggerne må framvise identifikasjonspapirer, at telefonsamtaler kan bli overvåket, avstenging av veier og flytting av sivile.

Hevder Ukraina står bak

Russiske myndigheter hevder det er Ukraina som står bak angrepene på russisk territorium.

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov har uttalt at Det russiske forsvarsdepartementet, FSB og Grensevakta er orientert om situasjonen, melder det statlige, russiske nyhetsbyrået RIA.

Ukrainske myndigheter har benektet befatning med angrepene.

Den ukrainske avisa Pravda viser til at gruppa «Korpset av russiske frivillige» har påtatt seg ansvaret for angrepene. Gruppa tok på seg ansvaret for et liknende angrep som skal ha funnet sted i mars.

Den nasjonalistiske russiske gruppa hevder å kjempe for Ukraina - og har publisert en rekke videoer at byer i Russland de angivelig har tatt kontroll over.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer