MED LIVET SOM INNSATS: Igjen flyter blodet i Kievs gater. Her blir en skadd soldat fra nasjonalgarden fraktet bort. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
MED LIVET SOM INNSATS: Igjen flyter blodet i Kievs gater. Her blir en skadd soldat fra nasjonalgarden fraktet bort. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Ukrainsk høyreside slåss igjen med livet som innsats

Drepte en soldat fra nasjonalgarden, såret 100.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det handler om en lov der regjeringen vil gi større grad av selvstyre til de okkuperte delene av de østlige provinsene Donetsk og Lugansk,der pro-russiske opprørere, støttet av Russland, har kontrollen over rundt halvparten av de to fylkene.

Press fra Vesten USA og EU legger stort press på den ukrainske regjeringen for å vedta loven. Loven - hvis den blir vedtatt - gjør at Ukraina har gått langt i å oppfylle sin del av vilkårene i våpenhvileavtalen fra Minsk i februar.

Men ukrainsk ytre høyre er sterkt imot lovforslaget.

De mener det er faneflukt å gi de østlige områdene en egen status, etter krigen som er i ferd med å ødelegge det unge landet. De mener det er det samme som å gi etter for russisk aggresjon.

Det var bare noen titalls mennesker som i utgangspunktet demonstrerte utenfor det ukrainske parlamentet i dag.

Sloss mot politiet Men demonstrantene, som var kledd for anledningen i masker, begynte å slåss med vaktene fra nasjonalgarden. De gikk hardhendt til verks, og tok batonger og skjold fra forsvarerne i den fremste forsvarslinja.

Så sier vitner at de hørte et høyd drønn, som fra en granat. BBCs mann på stedet sier han så flere politioffiserer falle, og at det var mye blod på plassen utenfor parlamentet, mange av politifolkene haltet. De høyre-orienterte opprørerne brukte også bensinbomber i kampene mot nasjonalgarden.

Fascistiske trekk Det var godt organiserte nasjonalister som gikk i fremste linje under revolusjonen i Ukraina for halvannet år siden, og konfronterte opprørspolitiet. Opprørerne svarte på den brutale politivolden med også å bruke vold, og vant kampen mot president Viktor Janukovitsj. Det var noen av de samme folkene som demonstrerte idag.

Det var folk fra partiet Svoboda (frihet) som sto bak demonstrasjonen i dag. Innenriksminister Arsen Avakov sier at et 30-tall demonstranter er arrestert, blant annet et medlem av Svoboda som har innrømmet å ha kastet en granat.

Partiet Svaboda har fascistiske trakk, men er ikke regnet for å være så ytterliggående som Høyre sektor. Men Høyre sektor har i vår og i sommer vært i væpnede konfrontasjoner med myndighetene, og kan velge å ligge lavt nå.

Regjeringen trenger støtte fra mer enn 300 av medlemmene i den ukrainske nasjonalforsamlingen, Radaen, for å få vedtatt loven. I den første avstemningen, idag, var det 265 som stemte for.

Umulig oppgave? Ukrainas president Petro Porosjenko sa etter dagens vold at det var «et slag i ryggen» for regjeringen. Porosjenko ble valgt til president etter revolusjonen i februar 2014. Men hans oppgave er vanskelig. For å få det kriserammede landet på fote igjen må han først og fremst ha fred med de pro-russiske opprørerne. Det forutsetter en avtale som Russlands president Vladimir Putin aksepterer.

Men på høyre side har Porosjenko de politisk sterke ukrainske nasjonalistene, som ikke vil ha noen ettergivenhet overfor de pro-russiske opprørerne i øst, eller Russland. Ukraina - dette store landet i Europa - står i fare for å bli spist opp av sine indre motsetninger. I den situasjonen som har oppstått er det Russland som mer enn noen annen vil applaudere hvis det skulle skje.