OVERTATT : Regjeringsfiendtlige demonstranter vokter inngangsdøra til Justisdepartementet i Kiev, som de har tatt over. Statsråden truer med unntakstilstand dersom hun ikke får kontorene sine tilbake. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko
OVERTATT : Regjeringsfiendtlige demonstranter vokter inngangsdøra til Justisdepartementet i Kiev, som de har tatt over. Statsråden truer med unntakstilstand dersom hun ikke får kontorene sine tilbake. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily FedosenkoVis mer

Ukrainsk minister truer med unntakstilstand

Ukrainas justisminister, Olena Lukasj, truer med å innføre unntakstilstand som svar på at demokratiforkjempere inntok hennes departement i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis demonstrantene ikke forlater bygningen, vil hun raskt be om unntakstilstand og stoppe forhandlingene for å få tilbake kontrollen over departementet.

- Jeg vil bli tvunget til å be presidenten stoppe samtalene hvis ikke bygningen frigjøres umiddelbart, sier Lukasj til fjernsynskanalen Inter.

Hun vil også ta kontakt med Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd for å drøfte spørsmålet om unntakstilstand.

Opposisjonsleder og tidligere verdensmester i boksing, Vitalij Klitsjko, besøkte demonstrantene som okkuperer justisdepartementet i løpet av natta. Han ba demonstrantene forlate bygningen, men så langt til ingen nytte.

Demonstrantene har knust vinduer i bygget og spylt vann på andre vinduer fra innsida. Vannet er deretter frosset til is. Politiet har formelt åpnet etterforskning av okkupasjonen.

Sprer seg i Ukraina Opprøret mot president Viktor Janukovitsj sprer seg etter at opposisjonen takket nei til et tilbud om å overta statsministerposten.

Også i flere andre byer enn Kiev er offentlige bygninger okkupert de siste dagene, og opprøret mot regimet har også spredt seg østover til områder der Janukovitsj har stor støtte.

I morgentimene mandag var stemningen spent i Kievs gater, og store politistyrker var i høy beredskap.

Mest spenning er likevel knyttet til tirsdag. Da trer nasjonalforsamlinga sammen for å diskutere krisa og en eventuell lempning av de omstridte lovene som forbyr demonstrasjoner på offentlig sted.

Janukovitsj har kommet opposisjonen i møte ved å invitere dem til forhandlinger og tilby dem viktige statsrådsposter. Men han har til nå nektet å etterkomme kravet om å framskynde neste års valg og løslate den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko.

- Myndighetene må forstå at vi kommer til å holde ut til vi seirer, og for de fleste av oss innebærer det Janukovitsjs avgang, sier én av demonstrantene, 22 år gamle Bogdan.

Begravelse Søndag deltok flere tusen opposisjonelle i begravelsen til den 25 år gamle hviterussiske demonstranten Mikhail Zjiznevskij, som ble skutt og drept i sammenstøt med politiet i Kiev i forrige uke.

- Han var en modig og veldig snill person som ga sitt liv for Ukrainas framtid, sa en av de sørgende i St. Michael-katedralen.

Enkelte bar røde og hvite nasjonalistflagg fra tida før Hviterussland ble en del av Sovjetunionen, under begravelsen. Disse flaggene er nå forbudt i Hviterussland. Bilder viser også at folk fra den høyreradikale gruppa UNSO bærer kista.

Opprøret lammer nå i praksis de lokale myndighetene i 14 av Ukrainas 25 provinser, og det meldes om sammenstøt mellom demonstranter og politi i stadig flere byer.

Den to måneder lange konflikten har ført til den verste volden i Ukraina siden landet ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991.

Minst seks mennesker er drept i opptøyene, opplyser statsadvokaten i landet og kilder i ambulansetjenesten.

(NTB-AFP)

OKKUPASJON: En barrikade bygd av snøsekker stanger gata foran Justisdepartementet. Demonstranter fra den opposisjonelle gruppa «Spilna sprava» («Felles Arbeid») inntok departementet mandag morgen. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko
OKKUPASJON: En barrikade bygd av snøsekker stanger gata foran Justisdepartementet. Demonstranter fra den opposisjonelle gruppa «Spilna sprava» («Felles Arbeid») inntok departementet mandag morgen. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko Vis mer