Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukrainsk minister truer med unntakstilstand

Ukrainas justisminister, Olena Lukasj, truer med å innføre unntakstilstand som svar på at demokratiforkjempere inntok hennes departement i Kiev.

OVERTATT : Regjeringsfiendtlige demonstranter vokter inngangsdøra til Justisdepartementet i Kiev, som de har tatt over. Statsråden truer med unntakstilstand dersom hun ikke får kontorene sine tilbake. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko
OVERTATT : Regjeringsfiendtlige demonstranter vokter inngangsdøra til Justisdepartementet i Kiev, som de har tatt over. Statsråden truer med unntakstilstand dersom hun ikke får kontorene sine tilbake. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis demonstrantene ikke forlater bygningen, vil hun raskt be om unntakstilstand og stoppe forhandlingene for å få tilbake kontrollen over departementet.

- Jeg vil bli tvunget til å be presidenten stoppe samtalene hvis ikke bygningen frigjøres umiddelbart, sier Lukasj til fjernsynskanalen Inter.

Hun vil også ta kontakt med Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd for å drøfte spørsmålet om unntakstilstand.

Opposisjonsleder og tidligere verdensmester i boksing, Vitalij Klitsjko, besøkte demonstrantene som okkuperer justisdepartementet i løpet av natta. Han ba demonstrantene forlate bygningen, men så langt til ingen nytte.

Demonstrantene har knust vinduer i bygget og spylt vann på andre vinduer fra innsida. Vannet er deretter frosset til is. Politiet har formelt åpnet etterforskning av okkupasjonen.

Sprer seg i Ukraina Opprøret mot president Viktor Janukovitsj sprer seg etter at opposisjonen takket nei til et tilbud om å overta statsministerposten.

Også i flere andre byer enn Kiev er offentlige bygninger okkupert de siste dagene, og opprøret mot regimet har også spredt seg østover til områder der Janukovitsj har stor støtte.

I morgentimene mandag var stemningen spent i Kievs gater, og store politistyrker var i høy beredskap.

Mest spenning er likevel knyttet til tirsdag. Da trer nasjonalforsamlinga sammen for å diskutere krisa og en eventuell lempning av de omstridte lovene som forbyr demonstrasjoner på offentlig sted.

Janukovitsj har kommet opposisjonen i møte ved å invitere dem til forhandlinger og tilby dem viktige statsrådsposter. Men han har til nå nektet å etterkomme kravet om å framskynde neste års valg og løslate den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko.

- Myndighetene må forstå at vi kommer til å holde ut til vi seirer, og for de fleste av oss innebærer det Janukovitsjs avgang, sier én av demonstrantene, 22 år gamle Bogdan.

Begravelse Søndag deltok flere tusen opposisjonelle i begravelsen til den 25 år gamle hviterussiske demonstranten Mikhail Zjiznevskij, som ble skutt og drept i sammenstøt med politiet i Kiev i forrige uke.

- Han var en modig og veldig snill person som ga sitt liv for Ukrainas framtid, sa en av de sørgende i St. Michael-katedralen.

Enkelte bar røde og hvite nasjonalistflagg fra tida før Hviterussland ble en del av Sovjetunionen, under begravelsen. Disse flaggene er nå forbudt i Hviterussland. Bilder viser også at folk fra den høyreradikale gruppa UNSO bærer kista.

Opprøret lammer nå i praksis de lokale myndighetene i 14 av Ukrainas 25 provinser, og det meldes om sammenstøt mellom demonstranter og politi i stadig flere byer.

Den to måneder lange konflikten har ført til den verste volden i Ukraina siden landet ble uavhengig fra Sovjetunionen i 1991.

Minst seks mennesker er drept i opptøyene, opplyser statsadvokaten i landet og kilder i ambulansetjenesten.

(NTB-AFP)

OKKUPASJON: En barrikade bygd av snøsekker stanger gata foran Justisdepartementet. Demonstranter fra den opposisjonelle gruppa «Spilna sprava» («Felles Arbeid») inntok departementet mandag morgen. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko
OKKUPASJON: En barrikade bygd av snøsekker stanger gata foran Justisdepartementet. Demonstranter fra den opposisjonelle gruppa «Spilna sprava» («Felles Arbeid») inntok departementet mandag morgen. Foto: REUTERS / Scanpix / Vasily Fedosenko Vis mer
Hele Norges coronakart