HOS FOLKET : Ukrainas president Petro Porosjenko i Slavjansk i går. AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / MYKOLA LAZARENKO Scanpix
HOS FOLKET : Ukrainas president Petro Porosjenko i Slavjansk i går. AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / MYKOLA LAZARENKO ScanpixVis mer

- Ukrainsk offiser er fanget og bragt til Russland

Enda et bevis på samarbeidet mellom opprørerne i Øst-Ukraina og Russland, mener ukrainske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nadia Savsjenko, offiser i det ukrainske flyvåpenet, ble tatt til fange av de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina i juni. Hun skal ifølge flere presseoppslag være tatt til et fengsel i byen Voronesj i Russland, og ukrainske myndigheter krever at hun nå løslates, ifølge Radio Free Europe.

-Uanstendig At Savsjenko holdes i Russland er ikke bekreftet av russiske myndigheter, men ukrainsk UD skriver at det at hun holdes i Voronesj er enda et bevis på at opprørerne i Øst-Ukraina samarbeider med russiske sikkerhetsorganer.

- Ved å kidnappe en ukrainsk borger i vårt land bryter den russiske siden ikka bare alle normer i internasjonal lov, men også grunnleggende regler for anstendighet og moral, heter det i uttalelsen fra ukrainsk UD.

Ukrainsk UD krever også at de som står bak kidnappingen av Savsjenko må straffes for ulovlig menneskesmugling. Savsjenko er løytnant i den ukrainske flyvåpenet, og har vært det militære i ti år.

- Ingen gatekamper i Donetsk Samtidig forsikret den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i går kveld at det ikke ville bli noen gatekampet i regionhovedstaden Donetsk, dit opprørerne som flyktet fra Slavjansk og andre byer sist helg har slått seg ned. Det store skrekkscenarioet har vært en urban krig med gatekamper sentrum av millionbyen Donetsk, der opprørerne har sitt hovedkvarter.

Det var under en tur til byen Izyum, like ved byen Slavjansk, Petro Porosjenko i går kveld sa at det ikke ville bli noen gatekamper i Donetsk. Han lovte også at han ville holde sine løfter om mer desentralisering, og større grad av regionalt selvstyre for regionene. Dette er det sentrale politiske kravet fra fylkene i øst der russisk er det dominerende språket. Det er også et sentralt krav fra Russland.

Porosjenko var kledd i uniform og sa at innbyggerne i Slavjansk hadde fått krig og vold opp i halsen, og at det var en grunn til at han ikke ville ha noen gatekamper i Donetsk.