Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukrainsk politi skal spyle demonstranter i minus 20 grader

Politiet vil tømme Kievs gater. Meldinger om fem døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et hastevedtak i den ukrainske regjeringen i dag tillater at politiet tar i bruk vannkanoner og en rekke andre våpen mot demonstranter. Det viser dokumenter publisert på regjeringens hjemmesider.

I dag er det rundt ti minusgrader i Kiev, men i løpet av et par dager skal gradestokken kryper ned til minus 20 grader.

Tidligere i dag kjørte et pansret kjøretøy inn bak politibarrikadene som støtte.

Det siste døgnet er 300 hundre demonstranter skadet og mange arrestert. Flere ukrainske journalister, blant annet Katya Gorchinskaya i Kyiv Post, melder at de har fått beskjed av politiet om å fjerne seg fullstendig fra sentrumsområdet og at sentrum skal ryddes for aksjonister av politiet i løpet av kvelden og natta.

Butikker, banker og skoler i byen skal ha fått beskjed om å holde stengt.


   

Store demonstrasjoner har pågått i Kiev siden slutten av november i fjor, da det ble klart at landets regjering valgte vekk en samarbeidsavtale med Den europeiske union til fordel for et tettere samarbeid med Russland.

Ukraina var tidligere en del av Sovjet, men har siden 90-tallet vært blant de mest vestligorienterte og demokratiske av de tidligere kommunistiske republikkene.

De siste dagene har hundrevis av unge menn med bakgrunn i ulike nasjonalistiske grupper, fotballpøbler og ungdom som har sett seg lei på den fredelige bevegelsen Euromaidans manglende gjennomslag satt i gang store gateslag med politiet.
- Fem døde Så langt i dag er fem, etter at volden i Kievs gater har tatt seg voldsomt opp det siste døgnet.

Bilder av to av dem sirkulerer i sosiale medier, men ingen identiteter er fastslått fra offentlig hold. Den tredje skal ha falt ned fra et bygg og dødd av skadene.

Bensinbomber, stein, gasspistoler og gummikuler har flydd mellom den voldelige delen av aksjonistene i Kievs gater og politiet i over et døgn. Opptøyene startet samtidig at regjeringen innførte en rekke lover myntet på å kvele de fredelige demonstrasjonene som har pågått i landet siden slutten av november.

Norges utenriksminister Børge Brende reagerer sterkt på innføring av lovene:

SKADET: Helsepersonell fører en mann med skader vekk fra demonstrasjonene. Foto: ALEXEY FURMAN/EPA
SKADET: Helsepersonell fører en mann med skader vekk fra demonstrasjonene. Foto: ALEXEY FURMAN/EPA Vis mer

- Jeg oppfordrer ukrainske myndigheter til umiddelbart å omgjøre lovene som er blitt innført. Disse lovene sverter Ukrainas internasjonale omdømme og fører landet inn på en farlig vei, bort fra demokrati og fri meningsytring, sier utenriksministeren i en uttalelse.

Holdt møte med opposisjonen Ukrainas president Viktor Janukovitsj møtte onsdag tre av landets opposisjonsledere for å diskutere krisen i landet, melder NTB.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko er en av opposisjonslederne som deltok, en annen er Arsenij Jatsenjuk. Konkret hva de snakket om, er foreløpig ikke kjent.

Janukovtisj lovte i forkant av møtet at omstendighetene rundt dødfallet til tre demonstranter tidligere på dagen vil bli gransket.

Statsminister Mykola Azarov har tidligere sagt at politiet ikke er bevæpnet med skytevåpen.

USA trakk tilbake visum Den amerikanske ambassaden i Kiev annonserte i dag at USAs utenriksdepartement har trukket tilbake en rekke visumer utstedt til dem de mener er ansvarlige for og involverte i volden fra det ukrainske maktapparatet sin side.

Ambassaden ville ikke offentliggjøre noen liste over hvem som mistet visum, fordi alle slike visum i utgangspunktet er unntatt offentligheten.

EU vurderer sanksjoner I en uttalelse sier EU-kommisjonens president at den ukrainske politiske ledelsen og president Viktor Janukovitsj har det hele og fulle ansvar for at krisen har eskalert.

TIOPPMØTE: Ukrainias president Viktor Janukovitsj i samtaler med opposisjonslederne Arseniy Yatsenyuk, Vitali Klitschko og Oleg Tyagnybok  Foto: ANDRIY MOSIENKO/EPA
TIOPPMØTE: Ukrainias president Viktor Janukovitsj i samtaler med opposisjonslederne Arseniy Yatsenyuk, Vitali Klitschko og Oleg Tyagnybok Foto: ANDRIY MOSIENKO/EPA Vis mer

- Vi er rystet over at demonstranter er drept og vi beklager på det dypeste bruken av makt og vold, sier Barroso.

- I tillegg vurderer vi mulige følger fra EUs side og konsekvenser dette får for vårt forhold, sier Barroso.

Russland fordømmer EU og USA Russland fordømmer det de kaller utenlandsk innblanding i ukrainske anliggender og anklager opposisjonen i Ukraina for å bryte grunnloven, melder NTB.

- Ukrainas legetime myndigheter står overfor innblanding utenfra i sine indre anliggender, sier den russiske viseutenriksministeren Grigorij Karasin til nyhetsbyrået Interfax.

Han henviser til flere uttalelser fra USA og EU om at ukrainske myndigheters maktbrukt mot demonstrantene i Kiev.

- Den ekstremistiske delen av opposisjonen bryter landes lov med voldelig makt, sier Karasin videre.

BRØD: En kvinne deler ut brød til pro-europeiske demonstranter i Kiev i dag. Foto: Gleb Garanich/REUTERS
BRØD: En kvinne deler ut brød til pro-europeiske demonstranter i Kiev i dag. Foto: Gleb Garanich/REUTERS Vis mer
Hele Norges coronakart