Ukrainsk protestleder funnet torturert og med avkuttet øre

Har vært savnet i flere uker. - Korsfestet og kastet ut av bil.

BLE MELDT SAVNET: Dmitrij Bulatov (35) forsvant 22. januar. I dag ble han funnet sterkt forkommen, med store fysiske skader. Foto: Automaidan
BLE MELDT SAVNET: Dmitrij Bulatov (35) forsvant 22. januar. I dag ble han funnet sterkt forkommen, med store fysiske skader. Foto: Automaidan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En av Ukrainas savnede protestledere, Dmitrij Bulatov (35), ble funnet i dag. Bulatov forsvant sporløst fra Kievs gater 22. januar, etter at han og 15 andre aksjonister ble stoppet av politiet.

35-åringen ble raskt etterlyst av blant annet Human Rights Watch og andre menneskerettighets-
organisasjoner som fryktet at han skulle blir drept eller torturert.

Bulatov ledet «Automaidan», en del av protestbevegelsen Euromaidan, som ønsker å kaste den sittende ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj og at Ukraina knytter sterkere bånd til EU gjennom en omfattende assosiasjonsavtale.

Torturert Ifølge et intervju Bulatov ga til ukrainske TSN opplyser ble han torturert i åtte dager av menn med russiske aksent. Til slutt ble han tatt med på en kjøretur og kastet ut av bilen i forstedet Borispol utenfor Kiev. Han gikk så gatelangs og banket på dører til noen slapp ham inn og fikk ringt til venner, ifølge intervjuet.Bulatov er også intervjuet av ukrainske Kanal 5, som har lagt det ut på Youtube.

Av bildene som er sluppet av ham framgår det at han er kraftig skadet. En del av torturen var at han ble korsfestet av gjerningsmennene, ifølge intervjuet. Videre skal torturistene har kuttet av deler av det ene øret.

Automaidan, som Bulatov ledet, har hatt en avgjørende rolle i opprøret mot Ukrainas politiske lederskap. Gruppen har blant kjørt og hentet skadde på sykehus, blokkert busser med opprørspoliti og fraktet mat til demonstranter.Bulatov forsvant sammen med 15 andre Automaidan-aktivister etter at politi og flere sivilkledde menn skal ha angrepet og banket dem opp i Kiev 22. januar, skriver Kyiv Post Politiet har latt forsvinningen hans ligge, til tross for at kona allerede dagen etter meldte ham savnet.

En av aksjonene Bulatov selv deltok på var å kjøre nattestid utenfor husene til regjeringsmedlemmer Automaidan mener er ansvarlige for vold mot demonstranter mens og lage støy.

Flere savnede Flere aktivister har de siste ukene forsvunnet uten spor. Noen få er funnet døde i skogholt, andre har blitt sluppet fri eller klart å ta seg i sikkerhet. Radio Free Europe har laget en liste her.

Bulatov forsvant samme dag som aktivisten Juri Verbitski ble funnet død i et skogholt utenfor Kiev. Verbitski ble kidnappet fra et sykehus i Kiev dagen før. Også i denne saken avsto politiet fra å etterforske, ifølge Kyiv Post.

Demonstrasjonene i Kiev og en rekke andre byer i Ukraina har pågått siden i fjor høst. De tok seg kraftig opp etter at president Janukotivsj sa nei til en omfattende avtale med EU og heller valte å forsterke båndene med Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer