Ukrainske Irina bundet i lyktestolpe og banket av pro-russere: - Bildet reddet livet mitt

- De truet med å voldta meg. De tvang meg til å rope «sieg heil». Jeg ba om at de skulle skyte meg.

PÅSTÅTT SPION: Pro-russisk milits i Øst-Ukraina, med bakgrunn fra Kaukasus, holdt den ukrainske kvinnen Irina Dovgan fanget mens de torturerte henne. Deretter stilte de henne om i et veikryss for å bli plaget av mobben. Militsen anklaget henne for å spionere for det ukrainske militæret. Foto: Mauricio Lima/The New York Times/ NTB Scanpix
PÅSTÅTT SPION: Pro-russisk milits i Øst-Ukraina, med bakgrunn fra Kaukasus, holdt den ukrainske kvinnen Irina Dovgan fanget mens de torturerte henne. Deretter stilte de henne om i et veikryss for å bli plaget av mobben. Militsen anklaget henne for å spionere for det ukrainske militæret. Foto: Mauricio Lima/The New York Times/ NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til daglig driver hun en skjønnhetssalong. Da kampene mellom russiskstøttet milits og det ukrainske militæret startet, valgte Irina Dovgan (53) å samle inn penger til de dårlig utstyrte soldatene i hæren, forteller hun New York Times.

For en uke siden ble hun kidnappet i hjemmet sitt av militsen, avhørt og mishandlet, forteller hun til New York Times.

Militsen mistenkte at hun bistod ukrainske militære i å peke ut bombemål i landsbyen hun bodde i utenfor Donetsk. I boligen fant de en kikkert, men ingen konkrete beviser. Selv nekter hun for å ha hjulpet med annet enn mat og klær til soldatene.

Da hun nektet å avsløre hvem hun samarbeidet med, satt militsen henne gatelangs med en plakat rundt halsen der det stod «hun dreper barna våre».

Slått, sparket og spyttet på Dovgan ble bundet til en lyktestolpe, og et bilde blant annet BBC har publisert viser en kvinne som sparket til Dovgan mens hun er bundet fast.

- Hver gang jeg holdt på å falle sammen, slo de uniformerte soldatene meg.

Med et ukrainsk flagg knytt rundt overkroppen og to flagg festet i hodet, skal forbipasserende ha spyttet, sparket og slått kvinnen. I over tre timer sto hun bundet til lyktestolpen. Etter å ha mottatt slag, spark og spyttklyser, dukket det til slutt opp noen rolige fremmede.

- De var så rolige, og skilte seg fra resten. Det viste seg at de var fotografer. De tok noen bilder og reiste. De bildene reddet livet mitt, sier hun.

Bildene, blant annet det tatt av Mauricio Lima og som ble trykket i New York Times på torsdag, har skapt avsky mot separatistene, og Dagbladet kan i dag vise det sterke bildet av forslåtte Irina Dovgan.

Kidnappet i fem dager I fem dager var hun kidnappet av den pro-russiske militsen. Til slutt var det de grusomme bildene av mishandlingen av henne som fikk henne frigjort. Overfor BBC forteller hun at kidnapperne avfyrte pistoler like inntil øret hennes og banket henne kraftig.

Mark Franchetti, reporter i The Sunday Times og den russiske frilansjournalisten Dmitry Beliakov ba i forrige uke om en umiddelbar løslatelse av Irina Dovgan til den russiske militærlederen Aleksandr Khodakovski.

- Uansett hva hun har gjort, skulle hun ikke blitt behandlet på den måten, sier Khodakovski, ifølge New York Times.

Han sørget for hennes løslatelse torsdag kveld, og Irina Dovgan var skrekkslagen da hun først ble sluppet fri fra militsen.

- Jeg var forberedt på å dø, sa hun til New York Times etter løslatelsen.

Ifølge Dovgan ble hun tatt av styrker fra den russiske Vostok-bataljonen. Deretter skal hun disse soldatene ha overlevert henne til det Dovgan mener er soldater fra Nord-Ossetia i Kaukasus.

- De truet med å voldta meg, om å drepe meg. De tvang meg til å rope «sieg heil». Jeg krabbet på gulvet, og ba om at de skulle skyte meg, sier hun, ifølge BBC.

Etter frigjørelsen og har Dovgang flyktet fra de separatistkontrollerte områdene i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk.

Opprørsbastion Ukrainske regjeringsstyrker har i ukesvis forsøkt å ta tilbake millionbyen Donetsk, som i flere måneder har vært en spøkelsesby kontrollert av pro-russiske separatister.

Norge har gitt Ukraina 8 millioner kroner i humanitær bistand, samt løfter om mer.

 Det er første gang på mange år at Norge gir humanitær hjelp til et land i Europa.

- Det sier litt om alvoret i situasjonen, sier utenriksminister Børge Brende til NTB. Utenriksministeren var mandag i Kiev sammen med europaminister Vidar Helgesen for samtaler med Ukrainas visestatsminister Volodymyr Hrojsman og utenriksminister Pavel Klimkin om konflikten i områdene Donetsk og Luhansk øst i landet.
Utenriksministeren sier folk i hele Ukraina er preget av det som skjer i Øst-Ukraina.

- Forholdene øst i landet er blitt dramatisk forverret. Det er nå 230.000 internt fordrevne, og det er harde trefninger hver dag, sier Brende til NTB.

Brende mener det er helt klart at Russland med president Vladimir Putin i spissen står bak den økende aggresjonen de siste dagene.