Ukrainske krysserraketter til Iran og Kina

Ukraina har innrømmet at landet har eksportert krysserraketter til Iran og Kina, skriver London-avisen The Financial Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 18 krysserraketter ble eksportert til de to landene i 2001, og fordelte seg med tolv raketter til Iran og seks til Kina. Financial Times får opplysningene bekreftet av Ukrainas riksadvokat Svjatoslav Piskun.

Rakettene skal ikke ha vært utstyrt med atomstridshoder som de er konstruert for å kunne ha, men Ukraina skal nå være under sterkt press fra andre land for å forklare hvordan eksporten skjedde.

De 18 rakettene av typen X-55 har en rekkevidde på 3.000 kilometer. Det er tilstrekkelig til å nå Japan fra Kina eller til å nå Israel fra Iran.

Ifølge riksadvokat Piskun skal den forrige ukrainske administrasjonen under president Leonid Kutsjma ha tiltalt en ukrainsk forretningsmann for eksporten og innledet en hemmelig rettssak i fjor. En av to russiske forretningsmenn som er siktet for å ha vært hovedmennene bak salget, skal ha blitt arrestert i Praha i juli i fjor. Utleveringsforhandlinger pågår.

(NTB)