VOLDSOMME SAMMENSTØT: Demonstrantene i Kiev barket sammen med politistyrkene i går. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB SCANPIX
VOLDSOMME SAMMENSTØT: Demonstrantene i Kiev barket sammen med politistyrkene i går. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB SCANPIXVis mer

- Ukrainske myndigheter må tåle en reaksjon i befolkningen

Statsminister Erna Solberg mener det var «overdreven voldsbruk» i politioperasjonen mot demonstrantene i Kiev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stor grunn til bekymring for situasjonen i Ukraina, sier statsminister Erna Solberg (H) og understreker at myndighetene må tåle folkets protest.

Det har vært kraftige sammenstøt i Kiev i flere dager mellom demonstranter og opprørspoliti. Solberg mener det var en «overdreven voldsbruk» i forbindelse med politioperasjonen i helgen.

- Man må tåle at et slikt stort politisk veivalg møter en reaksjon i befolkningen, sier hun om myndighetenes reaksjon på de store protestene mot at Ukraina sa nei til en tettere tilknytning til EU.

- Det er en test på om man tåler det demokratiet innebærer, at folk reagerer når de er uenige, sier Solberg til NTB etter å ha besøkt NATO og generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Brussel mandag.

Russisk press Hun mener det ikke er noen tvil om at det har vært vesentlig russisk press inne i bildet i Ukraina.

- Det har det vært på flere land i forbindelse med avtalene deres med EU, for å forhindre dem, mener hun.

- Det jeg synes er unødvendig, er at Russland skal sette dette slik på spissen. I stedet for å bygge sammen øst mot vest, har man forsøkt å bygge opp nye barrierer.

Vold Også Fogh Rasmussen sier han følger utviklingen i Ukraina med stor bekymring. Alle parter må ta avstand fra vold, sier han.

- Vi har et partnerskap med Ukraina, og vi venter at partnerne våre lever opp til grunnleggende demokratiske prinsipper, sa han etter møtet med Solberg.

(NTB)

REAGERER: Erna Solberg mener voldsbruken fra politiets side har vært overdrevet. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB SCANPIX
REAGERER: Erna Solberg mener voldsbruken fra politiets side har vært overdrevet. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB SCANPIX Vis mer