Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukrainske opposisjonsledere ber om støtte

Ukrainske opposisjonsledere er i Tyskland, der de har samtaler med europeiske og amerikanske ledere.

MØTTES: Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk håndhilser her på Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP PHOTO / MICHAELA HANDREK-REHLE/NTB Scanpix
MØTTES: Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk håndhilser her på Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP PHOTO / MICHAELA HANDREK-REHLE/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtene finner sted på sidelinjen under den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, som denne helgen samler ledere fra hele verden.

Fredag møtte Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk, som er en av dem som leder an i opprøret mot president Viktor Janukovitsj, Tysklands president Joachim Gauck og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Uttrykk for støtte - Våre tyske partnere ga uttrykk for støtte til det ukrainske folks kamp for frihet og rettigheter, sa han etter samtalene.

Jatsenjuk ønsket ikke å svare på spørsmål om hvilken konkret støtte opposisjonen i Ukraina eventuelt kan vente seg fra Tyskland.

- Jeg ba om en Marshall-plan for Ukraina, i stedet for unntakstilstand i Ukraina, sa han.

Møtte Ashton Jatsenjuk møtte også EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som har besøkt Kiev flere ganger siden massedemonstrasjonene brøt ut i november. Hva de to snakket om, er ikke kjent.

Den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko, som leder det ukrainske opposisjonspartiet Udar, er også på plass i München.

Sammen med Jatsenjuk skal han blant andre diskutere situasjonen i hjemlandet med USAs utenriksminister John Kerry.

Dyp bekymring Representanter for regjeringen i Ukraina, blant dem utenriksminister Leonid Kozjara, er også på plass i München.

Kozjara hadde fredag samtaler med Steinmeier, som ga uttrykk for dyp bekymring over måten myndighetene i Kiev behandler demonstrantene på.

Steinmeier ba blant annet Kozjara sørge for at aktivisten Dmytro Bulatov får reise til Tyskland for legebehandling, dersom det er dette han ønsker.

- Korsfestet Bulatov, som har vært med på å organisere flere av de store demonstrasjonene i Kiev de siste månedene, dukket fredag opp forslått og hevdet å ha vært bortført og torturert i en uke.

- De korsfestet meg, spikret meg, kuttet av øret mitt og kuttet meg i ansiktet, fortalte Bulatov til TV-kanalen Kanal 5.

Gjerningsmennene var i sivil og snakket ifølge Bulatov med russisk aksent, og fra opposisjonshold hevdes det at de tilhørte en dødsskvadron sendt ut av regimet.

(NTB)

Hele Norges coronakart