MØTTES: Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk håndhilser her på Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP PHOTO / MICHAELA HANDREK-REHLE/NTB Scanpix
MØTTES: Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk håndhilser her på Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: AFP PHOTO / MICHAELA HANDREK-REHLE/NTB ScanpixVis mer

Ukrainske opposisjonsledere ber om støtte

Ukrainske opposisjonsledere er i Tyskland, der de har samtaler med europeiske og amerikanske ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtene finner sted på sidelinjen under den internasjonale sikkerhetskonferansen i München, som denne helgen samler ledere fra hele verden.

Fredag møtte Ukrainas tidligere utenriksminister Arsenij Jatsenjuk, som er en av dem som leder an i opprøret mot president Viktor Janukovitsj, Tysklands president Joachim Gauck og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Uttrykk for støtte - Våre tyske partnere ga uttrykk for støtte til det ukrainske folks kamp for frihet og rettigheter, sa han etter samtalene.

Jatsenjuk ønsket ikke å svare på spørsmål om hvilken konkret støtte opposisjonen i Ukraina eventuelt kan vente seg fra Tyskland.

- Jeg ba om en Marshall-plan for Ukraina, i stedet for unntakstilstand i Ukraina, sa han.

Møtte Ashton Jatsenjuk møtte også EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som har besøkt Kiev flere ganger siden massedemonstrasjonene brøt ut i november. Hva de to snakket om, er ikke kjent.

Den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko, som leder det ukrainske opposisjonspartiet Udar, er også på plass i München.

Sammen med Jatsenjuk skal han blant andre diskutere situasjonen i hjemlandet med USAs utenriksminister John Kerry.

Dyp bekymring Representanter for regjeringen i Ukraina, blant dem utenriksminister Leonid Kozjara, er også på plass i München.

Kozjara hadde fredag samtaler med Steinmeier, som ga uttrykk for dyp bekymring over måten myndighetene i Kiev behandler demonstrantene på.

Steinmeier ba blant annet Kozjara sørge for at aktivisten Dmytro Bulatov får reise til Tyskland for legebehandling, dersom det er dette han ønsker.

- Korsfestet Bulatov, som har vært med på å organisere flere av de store demonstrasjonene i Kiev de siste månedene, dukket fredag opp forslått og hevdet å ha vært bortført og torturert i en uke.

- De korsfestet meg, spikret meg, kuttet av øret mitt og kuttet meg i ansiktet, fortalte Bulatov til TV-kanalen Kanal 5.

Gjerningsmennene var i sivil og snakket ifølge Bulatov med russisk aksent, og fra opposisjonshold hevdes det at de tilhørte en dødsskvadron sendt ut av regimet.

(NTB)