Ukrainske regjeringsstyrker tok over flyplass med makt

Fire personer ble drept, ifølge statlige russiske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig i dag forklarte Ukrainas fungerende president, Oleksandr Turtsjynov, at en militæraksjonen mot separatistene øst i Ukraina ble satt i gang i Donetsk-regionen.

Ukraina er på randen av krig, skriver The Guardian.

Dagens mest dramatisk aksjon ble utført på en flyplass i Kramatorsk, da ukrainske regjeringsstyrker gikk til angrep mot pro-russiske aktivister.

Nyhetsbyrået AP meldte at da regjeringsstyrkene slo til var det rundt 30 aktivister på flyplassen.

Kaotisk Det var til tider meget kaotisk på stedet.

Den ukrainske TV-kanalen Espresso TV meldte først at et ukrainske fly prøvde å lande på flyplassen, men at det måtte avbryte landinga da aktivister skjøt mot det.

Nyhetsbyrået AP skrev at det ble hørt kraftig skyting ved flyplassen, det statlig eide russiske nyhetsbyrået Ria Novosti meldte at to aktivister skal ha blitt skadet da ukrainske regjeringsstyrker stormet flyplassen.

Den statlige russiske kanalen Russia Today, meldte raskt om at fire var blitt drept, og at to var skadet. Disse opplysningene er ikke offisielt bekreftet.

Det ukrainske forsvarsdepartementet fortalte at ingen i regjeringsstyrkene ble skadet, men uttalte seg ikke om skader hos de pro-russiske aktivistene.

Raskt overtaket De statlige ukrainske troppene tok raskt over kontrollen på flyplassen.

Ifølge det ikke-statlige nyhetsbyrået Interfax, fortalte Oleksandr Turtsjynov, Ukrainas fungerende president, at de hadde stormet og tatt over flyplassen i Kramatorsk, mindre enn én time etter at de første meldingene om angrepet kom inn.

 BARRIKADE:  Her forsøker pro-russiske styrker å bygge en barrikade ved flyplassen i Kramatorsk, før ukrainske styrker tok over flyplassen. FOTO: AFP/NTB Scanpix.
BARRIKADE: Her forsøker pro-russiske styrker å bygge en barrikade ved flyplassen i Kramatorsk, før ukrainske styrker tok over flyplassen. FOTO: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Og dette skal ha gjort Russlands president Vladimir Putin enda mer sint.

Sky News skriver nå at president Putin, etter samtaler med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, at han forventer klare fordømmelser av FN for «Kievs anti-konstitusjonelle handlinger i Øst-Ukraina». Dette kommer fra statlig russisk nyhetsbyrå.

USA steiler Men det ser ikke ut til at den russiske presidenten får noe særlig gehør i FN.

- Dette er den verste måten å skape ustabilitet på. Den er helt og fullstendig skapt av mennesker. Den ble koreografert og skrevet av og i Russland, var USAs FN-ambassadør, Samantha Power`s, klare beskjed under hastemøtet i FN natt til mandag norsk tid.

I tillegg til invasjonen i Kramatorsk, kjørte store militærstyrker inn i byen Slavjansk øst i Ukraina. Til sammen har russiske pro-aktivister tatt over sentrale bygninger ni steder øst i Ukraina.

Det er Donetsk, Mariupol, Khartsysk, Horlivka, Makiivka, Jenakijevo, Druzjkivka, Kramatorsk og Slavjansk.

Nå er altså ukrainerne i ferd med å ta noen av områdene tilbake.

 UKRAINSKE REGJERINGSSTYRKER:  Tok tirsdag over flyplassen i Kramatorsk i Øst-Ukraina. Foto: AP/NTB Scanpix.
UKRAINSKE REGJERINGSSTYRKER: Tok tirsdag over flyplassen i Kramatorsk i Øst-Ukraina. Foto: AP/NTB Scanpix. Vis mer