BYTTET SIDE? Det strides nå om disse bevæpnede styrkene er prorussiske grupperinger som har tatt ukrainske panservogner eller om det er ukrainske soldater som har byttet side. Russia Today melder om ukrainske soldater som vegrer seg for å skyte på egne landsmenn øst i landet. Foto: REUTERS / Maks Levin
BYTTET SIDE? Det strides nå om disse bevæpnede styrkene er prorussiske grupperinger som har tatt ukrainske panservogner eller om det er ukrainske soldater som har byttet side. Russia Today melder om ukrainske soldater som vegrer seg for å skyte på egne landsmenn øst i landet. Foto: REUTERS / Maks LevinVis mer

Ukrainske soldater anklages for å ha byttet side

Soldater vegrer seg for å skyte på egne landsmenn øst i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Russia Today skal ukrainsk befolkning ha overtalt flere ukrainske soldater til å bytte side i den betente striden mellom separatistene og ukrainske myndigheter øst i landet.

Det er foreløpig ikke bekreftet fra ukrainsk hold om det stemmer at ukrainske soldater har skiftet side, slik Russia Today skriver. Kiev Post melder at Ukrainas forsvarsminister Mykhailo Koval ikke har bekreftet informasjonen om ukrainske panservogner med russiske flagg.

Soldater vegrer seg Men ifølge Russia Todays øyenvitner skal flere av de ukrainske soldatene som i dag kom til sentrum Kramatorsk ha blitt overtalt av lokalbefolkningen til å stå på deres side.

- Dere er militæret og skal beskytte folket, roper en kvinne på en youtube-video til de forbipasserende soldatene da de i dag tidlig ankom Kramatorsk sentrum.

- Vi skal ikke skyte, vi hadde ikke en gang tenkt det, svarer en soldat henne, ifølge Russia Today.

- Byttet side Ifølge Russia Today skal panservognene som tidligere onsdag morgen ble sett med prorussiske bannere og russiske flagg være ukrainske soldater som har byttet side. Men dette er altså ikke bekreftet fra ukrainsk hold.

Flere øyenvitner skal ifølge Russia Today ha overhørt diskusjoner mellom soldater og lokalbefolkningen. En av dem beskriver soldatene som "gutter på bare 18 til 20 år, med hodene nylig barbert som om de akkurat hadde begynt i militæret".

Men om soldatene dermed har skiftet side og gått i ledtog med separatistene i stedet, er usikkert.

- De samme panservognene Mye tyder på at det er de samme panservognene på youtube-bildene som ble sett i både Kramatorsk og i Slavjansk i dag morges. Også ifølge Reuters fotografer er det snakk om at minst tre av de bevæpnede vognene som i formiddag kjørte inn i Slavjansk med russiske flagg tidligere onsdag hadde vært under ukrainsk kontroll.

Kilder i det ukrainske forsvarsdepartementet forklarer bevegelsene til stridsvognene, med at de er ukrainske soldater som opererer «i forkledning». De er utstyrt med russiske flagg for å komme nær operasjonsområdet, sier Sergei Sobolev i Julia Timosjenkos parti Botkovshina, ifølge Interfax Ukraina.

- Dette er våre tropper som bruker partisan-metoder for å komme inn, sier Sobolev.

PANSERVOGNER: Det er foreløpig ikke bekreftet fra ukrainske myndigheter om dette er panservogner med ukrainske soldater som har byttet side eller om vognene er tatt av separatister. Her tar folk bilder av panservognene som kjørte inn i Slavjansk tidligere i dag. Minst tre av dem var under ukrainsk kontroll tidligere i dag, melder Reuters fotografer. Foto: REUTERS / Gleb Garanich
PANSERVOGNER: Det er foreløpig ikke bekreftet fra ukrainske myndigheter om dette er panservogner med ukrainske soldater som har byttet side eller om vognene er tatt av separatister. Her tar folk bilder av panservognene som kjørte inn i Slavjansk tidligere i dag. Minst tre av dem var under ukrainsk kontroll tidligere i dag, melder Reuters fotografer. Foto: REUTERS / Gleb Garanich Vis mer