VERDENSLEDERNE MØTES : Barack Obama, her sammen med Nederlands statsminister Mark Rutte, møter mer enn 50 statsledere i Haag. Obama skal være i Nederland i to dager.  Foto: AP Photo/Frank Augstein
VERDENSLEDERNE MØTES : Barack Obama, her sammen med Nederlands statsminister Mark Rutte, møter mer enn 50 statsledere i Haag. Obama skal være i Nederland i to dager. Foto: AP Photo/Frank AugsteinVis mer

Ukrainske styrker forlater Krim etter angrep på marinebase

Erna Solberg møter Obama og Ukrainas utenriksminister i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAAG/OSLO (Dagbladet): Det var i morgentimene i dag at marinebasen Feodosia ble angrepet av russiske styrker. Dette var da et av få militære anlegg som fortsatt var under kontroll av ukrainske styrker.

Nå har de ukrainske styrkene fått ordre fra Kiev om å forlate Krim.

- Ordren er gitt på grunn av russiske trusler mot de ukrainske soldatene og offiserene som befinner seg på Krim, og deres familier, sier Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov, ifølge NTB.

Skudd avfyrt
De russiske styrkene skal ha brukt sjokkgranater og avfyrt skudd inne på basen, sier en talsmann for myndighetene i Kiev, ifølge Reuters.

De ukrainske soldatene skal ha vært ubevæpnede, og ble overmannet av fallskjermsoldater som trengte seg inn på basen fra fire militærhelikoptre. De ukrainske soldatene skal så ha blitt fanget og fraktet ut av basen i pansrede kjøretøyer.

Verdenslederne møtes i Haag
Samtidig som den russiske aggresjonen fortsetter på Krim møtes over 50 statsledere, deriblant Barack Obama, David Cameron, François Hollande og Angela Merkel, statsledere for henholdsvis USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, i Nederland. Erna Solberg, Norges statsminister, er også tilstede og vil få møte Obama for første gang.

Arrangementet NSS (Nuclear Security Summit) er et initiativ fra Obama, og arrangeres for tredje gang. Samtalene vil nok i stor grad dreie seg om situasjonen i Ukraina.

- Ukraina kommer til å være et hovedtema for alle. Men sentralt kommer også til å være det som er tema for konferansen. Det dreier seg om sikring av spredningen av ulike former for kjernekraftmateriale med strålefare. Der har Norge gjort en fantastisk bra jobb i noen år, sier Solberg.

Obama vil straffe
Russland vil måtte betale en pris for landets handlinger på Krim, fastslår USAs president Barack Obama i Haag, noen timer før han møter lederne i de andre G7-landene.

— Europa og Amerika står forent i støtten til Ukrainas regjering og Ukrainas befolkning, og vi står sammen om å påtvinge Russland en kostnad for handlingene landet har begått til nå, sa Obama etter samtaler med Nederlands statsminister Mark Rutte tidlig mandag formiddag, ifølge NTB.

Solberg vil stabilisere
Klokka 14.20 møter Solberg Ukrainas utenriksminister, Andrij Desjtsjytsja, og senere i dag blir det plenumsdiskusjoner. Mens Obama er interessert i hardere sanksjoner mot Putin og Russland, mener Solberg at det viktigste nå er å stabilisere situasjonen i Ukraina.

- Det første jeg vil si, er: Det viktigste vi gjør, er ikke disse reaksjonene mot Russland. Det er å stabilisere Ukraina. Det viktigste som det internasjonale samfunnet må gjøre, er å komme opp med en pakke for å bidra, men det må også skje internt i Ukraina, for å beholde et system som fungerer og som er mer robust for framtida. Den største utfordringen framover vil være den politiske situasjonen internt i Ukraina. Nå klarer de ikke å betale noen regninger. De må settes i stand til å betale ut lønninger og få systemet til å fungere. Det fokuseres mye på tiltakene som er rettet mot Russland, men unnskyldningen for Russland til å gå videre, vil alltid dreie seg om hvordan situasjonen er internt i Ukraina, sier Solberg.