Ukultur i Oslo Ap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fagbevegelsen tapte kampen om å få Inger Lise Husøy som kandidat til Oslo Ap's stortingsliste. Overfor flere riksmedier antydet lederen i Oslo LO, Kleiv Fiskvik, at dette kunne føre til at LO trekker tilbake sin støtte til Oslo-partiet i valgkampen. Han varslet samtidig at det kunne bli problematisk å opprettholde tradisjonen med at partilederen eller statsministeren blir hovedtaler på Youngstorget 1. mai. I går slo han full retrett med å sende ut en pressemelding hvor truslene blir trukket tilbake. Men Fiskviks skade kan ikke gjøres ugjort ved et dementi. Han har blottstilt en ukultur i samrøret mellom Ap og LO som må få følger.
  • Fiskvik forklarer overfor Dagsavisen sin frustrasjon med at LO før nominasjonsmøtet hadde en forståelse med AUF om gjensidig støtte under avstemningen. LO skulle stemme på ungdomskandidaten Ragnar Bøe Elgsaas, mens AUF skulle støtte fagbevegelsens kandidat Inger Lise Husøy. Etter at LO hadde sikret AUFs kandidat seier i kampvoteringen mot Rune Gerhardsen, hoppet så, ifølge Fiskvik, AUF av avtalen med den følge at Saera Kahn ble nominert på sjette plass mens Husøy røk ut.
  • Det er legitimt at ulike fraksjoner i et partilag inngår samarbeid for å sikre sine kandidater flest mulig stemmer. Det skjer i alle partier, på alle landsmøter, på alle nominasjonsmøter. Når en forhåndsavtale brytes, er det også forståelig at den part som føler seg sveket blir frustrert.
  • Men å true med tilbaketrekning av politisk og økonomisk støtte er utilbørlig og dumt. Det ville undergrave enhver tillit til det politiske system om det ble akseptert at en gruppering kunne kjøpe eller true til seg kandidater i en demokratisk valgprosess. Det dumme er at Fiskvik ikke legger skjul på hvilke maktmidler han har og er villig til å bruke.
  • Fiskvik har nå selv offentliggjort hvordan Gerhardsen fikk flertallet mot seg og samtidig demonstrert hvor prinsipielt betenkelig det er at vårt regjeringsparti lever på penger og nåde fra LO.