Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukultur ved sykehusene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ved Ullevål sykehus har et tilfelle av feilmedisinering, der pasienten døde kort tid etter, blitt håndtert på en slik måte at det er grunn til å spørre om hendelsen er uttrykk for en ukultur. Først tre måneder etterpå ble dødsfallet rapportert til politiet som et unaturlig dødsfall - reglene krever at det skal gjøres umiddelbart. Ifølge Aftenposten har en gruppe overleger bevisst gått inn for å dysse ned saken, mens den involverte assistentlegen er blitt syndebukk. Vi er redd liknende har skjedd - og skjer - også ved andre sykehus. Det er i dag store variasjoner mellom sykehus og avdelinger i antall feil og uhell som blir meldt til fylkeslegene. Det er helt opplagt at mye aldri blir rapportert oppover i systemet.
  • Det er ingenting i veien med regelverket, og neppe med legenes kunnskaper om hva som skal gjøres når uhellet er ute. Men gammel ukultur sitter i sykehusveggene: Legene dekker hverandre, og begrunner det med at pasienter og pårørende likevel ikke vil forstå hvordan feilen kunne skje, eller at konsekvensen var liten. Det er befengt med skam å innrømme en feil. Den som gjør feilen, får ofte liten støtte av kolleger og blir stigmatisert i fagmiljøet.
  • Ledelsen ved sykehus og sykehusavdelinger der slike holdninger lever i beste velgående, har en viktig oppgave i å rydde opp og få til holdningsendring. Først og fremst av hensyn til pasientene. Vi har krav på at reglene etterleves, og vi er avhengige av informasjon og åpenhet for å kunne ha tillit til institusjoner og yrkesutøvere som har livet vårt og helsa vår i sine hender.
  • Dernest er det i legestanden og helsevesenets egen interesse at det blir åpenhet rundt uhell og feil. Det vil føre til større forståelse i befolkningen for at medisin ofte er risikofylt virksomhet og at leger, som alle andre yrkesgrupper, ikke er ufeilbarlige. Fagmiljøene trenger dessuten åpenhet rundt feil og uhell for å kunne lære av det som har skjedd. Og ikke minst vil det bli bedre forhold mellom pasient, pårørende og sykehus når uhellet er ute, om vi kan ha tillit til at ingenting skjules for oss.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media