- Ukvalifisert, forferdelig og skammelig

Nå gjelder det å ta avstand fra presidenten ingen liker, også for republikanernes presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en tale fra området i New Orleans som ble hardest rammet av orkanen Katrina i 2005, gikk presidentkandidat John McCain i kveld til sitt kanskje mest direkte angrep på president George W. Bush så langt i valgkampen.

- Det var ukvalifiserte folk i ledelsen, en total feiltolkning av dimensjonen på katastrofen og kommunikasjonssvikt, sa McCain om håndteringen av naturkatastrofen.

Da han ble spurt direkte om han mente feilene i lederskapet gikk helt til topps, svarte han et klart «ja», skriver New York Times.

- Aldri, aldri igjen

McCain understreket at han ville ha gjort ting helt annerledes da flommen slo innover storbyen.

- En slik katastrofe skal aldri, aldri igjen bli håndtert på den forferdelige og skammelige måten som det ble gjort her, sa republikaneren om Katrina-skandalen.

Senere samme dag repeterte han løftet.

- Jeg lover dere, aldri igjen, sa han til publikum på et folkemøte ved Xavier University.

SYMBOLSK: McCain bruker nå sitt frie spillerom uten noen demokratisk motkandidat til å styrke imaget sitt og opponere mot Bush. Foto: LEE CELANO/REUTERS/SCANPIX
SYMBOLSK: McCain bruker nå sitt frie spillerom uten noen demokratisk motkandidat til å styrke imaget sitt og opponere mot Bush. Foto: LEE CELANO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

En lang rekke aktører som hadde blitt utnevnt av Bush eller som hadde tette bånd til administrasjonen, ble etter Katrina sterkt kritisert for at redningsmannskaper og krisehjelp brukte oppsiktsvekkende lang tid på å nå fram til den rammede befolkningen i New Orleans.

Samtidig ble det avslørt at Bush selv så ut til å ha undervurdert behovet for bistand fra føderalt hold, til tross for at analyser av flomscenarioet forelå lenge før orkanen slo inn over byen og dikene brast.

Ikke perlevenner

Storbyen i Louisiana er ennå preget av Katrina, og McCain ble i dag vist rundt blant bygninger som fremdeles er ruiner, og hilste på frivillige som rydder opp i området.

Det er bare halvannen måned siden McCain var på besøk hos Bush i Det hvite hus for en markering der presidenten gjorde det klart at han stiller seg helt og fullt bak mannen som partiet har valgt ut som kandidat til å overta Det ovale kontor.

Bush har ellers vært lite til stede i McCains valgkamp, og nå føler sistnevnte tydeligvis et behov for å markere tydeligere avstand til mannen som er en av USAs minst populære presidenter gjennom tidene.

- Folk vil dømme meg etter mine egne handlinger, mine egne visjoner og min egen historie, sier McCain i dag ifølge Washington Post.

Tidligere denne måneden viste en meningsmåling at bare 28 prosent av amerikanerne gir Bush godkjent-karakter. Det er det laveste resultatet i hele den åtte år lange presidentperioden hans.

- Ukvalifisert, forferdelig og skammelig

Etter at Hillary Clinton vant tydelig over Barack Obama i Pennsylvania på tirsdag, ble det klart at McCain ennå vil ha minst noen uker på seg til å drive presidentvalgkamp «på ordentlig» alene mens demokratene krangler seg imellom.

<B>NJAA ... SKEPTISK:</B> McCain har aldri vært noen perlevenn med Bush, og seansen i Det hvite hus i mars framsto som et pliktløp.