Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ukvistet løype

Advokat Per Danielsen har tatt saken, og da havner den nok i retten. Hans klienter er redaktør Trygve Hegnar og journalist i Kapital, Tor Inge Vormedal. De vil saksøke Dagens Næringsliv og et knippe av avisas journalister. Følgelig er denne kommentaren skrevet med ytterste aktsomhet, for nå sitter injuriesøksmålene løst. Investor Ola Mæle er en av dem som lurer på å gå til sak. Spørsmålet er om bjellesauer er ålreite dyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det handler om millioner, om ære og troverdighet. Og om finansiell akrobatikk i et grått marked der småsparere har små sjanser. Det grå aksjemarked er en svakt lovregulert spillebørs der aksjer i selskaper som ikke slipper inn på ordentlig børs, snakkes opp og ned over mange glass på trendy restauranter og barer i Oslo. Noen av barene ligger på Aker Brygge der selskapet Aker Brygge Invest holder til. Kunsten de dyrker, er å gå inn i og ut av aksjer på gunstige tidspunkt. Det er vesentlig enklere å få til fra en barkrakk på Aqua enn fra en traktor på Snåsa.

Avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet sier at gråmarkedet er stort, men at mennesker uten spesiell kompetanse eller evne til å ta stor økonomisk risiko, bør holde seg til kvista løyper som aksjefond og rådgivere med konsesjon, og langt unna den ukvista der det er lett å gå seg vill. Alle voksne mennesker som satser sine sparepenger på å bli rik i en fart, har til alle tider tatt en risiko, enten de har vært med på å kjøpe Eiffeltårnet eller ganske nylig satset med Dan Børge Akerø på Global Money Games. Men det har vært fokusert på de som vant og ikke på de som tapte. Ikke minst i Dagens Næringsliv og i Kapital som nå har barket sammen.

Husker du at to hyggelig utseende herrer plutselig dukket opp i mediene under navnet Ruud & Rye? De lanserte en ny barberhøvel som skulle gi giganten Gillette en på kjakan. Jeg bruker selv høvel, og har mange som tar skjegget godt. Det virket derfor mer enn trøblete å bli rik i en fart på nok en ny høvel. Men en av påstandene i Dagens Næringsliv er at småinvestorene i Verdal og deromkring ikke tenkte sånn, men kjøpte både de dyre aksjene og de lyse utsiktene som finansielle bjellesauer med gode navn og kjente tryner tilsynelatende garanterte.

Foreløpig ser det tilstrekkelig ille ut til at Kredittilsynet vil granske om noen som har konsesjon fra dem, har gjort noe regelstridig. Og tilsynet vil undersøke om noen som ikke har konsesjon, har gjort noe som krever det. Og endelig om det har funnet sted noe som bevislig er «urimelige forretningsmetoder» i handel med verdipapirer. Det er den siste formuleringen som er tilsynets mandat til å gå det turbulente gråmarkedet etter i sømmene.

Det grå aksjemarkedet består av alle slags aksjer som ikke er notert på børsen og der underlagt lovverket som regulerer børsens drift, aktørenes informasjonsplikt og ansvar, og det lovbestemte innsyn fra Kredittilsynet. Men den vanlige straffeloven gjelder selvsagt også i gråmarkedet. Injurieloven gjelder overalt.

I kapitalistisk forstand er Norge et lite utviklet land. Mens Einar Førde fremdeles var aktiv politiker, avviste han Oslo børs som en død hest det ikke lønte seg å bære havre til. Deretter ble Arbeiderpartiet modernisert og bar selv havre i sekkevis slik at den døde hesten etterhvert kom seg over i fint trav. Men det norske markedet er begrenset, børsen er liten og preget av rykter om innsidehandel, aktørene er få, lovverket er svakt og Kredittilsynet er først det siste tiåret blitt utsyrt for det åpenbare behov.

Mye av det som er skjedd på og rundt Oslo børs uten at det har fått store konsekvenser for aktørene, ville i det kapitalistisk mer avanserte USA satt både hånd- og fotjern på flere av akrobatene. Om det var blitt skjebnen til mennene bak Aker Brygge Invest, bjellesauene eller de nord-trønderske selgerne av dyre aksjer, bare regelverket i Norge hadde vært tilstrekkelig utviklet på dette området, skal jeg passe meg svært nøye for å ha noen som helst injurierende mening om.