Leirstein ute av Frp - partihøvding Hagen er lei seg

- Ulf er blitt hetset

Carl I. Hagen hyller Ulf Leirsteins innsats for Fremskrittspartiet og anklager mediene, deriblant Dagbladet, for hets.

LEI SEG: Partihøvding Carl I. Hagen beklager at Ulf Leirstein er ute av Fremskrittspartiet. Her avbildet på Karl Johan ved en tidligere anledning. Foto: Morten Rakke/Dagbladet.
LEI SEG: Partihøvding Carl I. Hagen beklager at Ulf Leirstein er ute av Fremskrittspartiet. Her avbildet på Karl Johan ved en tidligere anledning. Foto: Morten Rakke/Dagbladet.Vis mer

- Jeg hadde håpet at han ikke skulle melde seg ut av partiet. Samtidig har jeg stor forståelse for at han gjør det, med all hets i mediene, sier Hagen til Dagbladet.

Fredag ble det klart at Leirstein melder seg ut av Frp etter 30 år som partimedlem. Samtidig ble det kjent at partiet har fått et nytt varsel mot Leirstein, knyttet til hendelser flere år tilbake i tid.

- Hva er årsaken til at dette dukker opp nå? Er det et forsøk på å stoppe renominasjon av Ulf, slik man i Arbeiderpartiet har prøvd å knekke Giske? spør Hagen.

- Hets

Til tross for at organisasjonsutvalget hadde et nytt varsel mot Leirstein til behandling inntil han sa opp partimedlemskapet, og selv om han selv har beklaget og sagt at han «har gått over streken», mener Hagen at det er på sin plass å bruke ordet «hets» om medienes håndtering.

- Det er greit å skrive om sakene når de oppstår, men når den som blir hengt ut, beklager og trekker seg fra alle sine tillitsverv, er det et spørsmål om hva som skal til for å unngå at disse gamle sakene stadig dukker opp på nytt, sier Hagen.

- Han har gjort noe dumt, men skal det ødelegge resten av livet hans? Er det i realiteten en livstidsstraff pressen etterspør? fortsetter han.

- Utmerket jobb

Ulf Leirstein har lenge vært en nær alliert av Carl I. Hagen. Og respekten er gjensidig.

- Ulf har gjort en utmerket jobb for Fremskrittspartiet helt siden han påtok seg å bygge opp igjen Fremskrittspartiet Ungdom i 1994, sier Hagen.

Da hadde de unge liberalistene i Frp brutt ut av partiet etter landsmøtet på Bolkesjø og FpU lå nede med brukket rygg. At Leirstein ofte beskrives som en representant for «ur-Frp», er en karakteristikk Hagen slutter opp om.

- Jeg vil betrakte ham som en Frp-er selv om han nå er ute av partiet, sier partiveteranen.

Vanskelig år

- Jeg har i dag etter 30 år som medlem, meldt meg ut av Frp. Det har vært en tøff og lang prosess å komme til denne beslutningen, opplyste Leirstein fredag morgen.

TØFF TID: Ulf Leirstein har meldt seg ut av Fremskrittspartiet etter 30 år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TØFF TID: Ulf Leirstein har meldt seg ut av Fremskrittspartiet etter 30 år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Han ville ikke gi noen intervjuer om saken, men viste til et innlegg på egne Facebook-sider.

- Det siste året har vært vanskelig. Preget av stadige medieoppslag, som er knyttet til en periode i mitt liv mange år tilbake, som jeg gjerne skulle sett ugjort. Dette har jeg beklaget mer enn en gang, skriver Leirstein.

Han mener at han er blitt utsatt for «uthenging» i mediene, noe som har vært til stor belastning for ham selv og familien.

- Heksejakten jeg og mine nærmeste har blitt utsatt for oppleves ikke å stå i forhold til hva jeg har gjort og hva jeg beskyldes for, sier han.

Også om politikk

Leirstein trakk seg i fjor fra alle tillitsverv i partiet etter at NRK avslørte at han hadde foreslått trekantsex med en femtenåring overfor et kvinnelig partimedlem og sendt porno til medlemmer av FpU.

Men utmeldingen handler ikke bare om disse sakene. Leirstein er også urolig for partiprofilen og kostnadene ved å sitte i regjering.

- Frp har fått til mye bra i regjering, men nå opplever jeg altfor mange kompromisser som svekker partiet for mye. Jeg mener Frp trenger en tydeligere Frp-profil, for at partiet skal stå seg som parti over tid, sier Leirstein.

Carl I. Hagen vil ikke kommentere denne delen av Leirsteins begrunnelse, utover at han på nytt beklager at østfoldingen er ferdig i partiet. Leirstein vil forbli på Stortinget ut denne perioden, slik reglene tilsier, men vil etter dette kreftene sine på en jobb «i det sivile», som han selv uttrykker det.

Heftig kritisert

Det var Leirsteins rolle som ordstyrer under to fylkesårsmøter i Frp tidligere i år, som fikk debatten om hans framtid i partiet til å blusse opp.

Blant dem som framholdt at Leirstein ikke burde bli renominert til Stortinget er tidligere nestleder Maria Madeleine Knutsen i Østfold FpU. I mars gikk hun ut i Dagbladet med en krystallklar oppfordring til partileder Siv Jensen om å forhindre gjenvalg.

- Det er feigt og pinglete at Jensen ikke griper inn, sa 26-åringen, som var venn av Leirstein, gjest i 40-årslaget hans og i flere år pleiet tett kontakt med den profilerte Frp-representanten.

I intervjuet tar hun selvkritikk for at hun ikke tidligere tok et oppgjør med Leirstein.

- Jeg håper ingen sender barna sine til Frp så lenge Jensen ikke gjør noe for å stanse Leirstein, sa Knutsen.

Nå går hun på nytt i rette med Leirsteins beskrivelser:

- Jeg er ikke enig i at Leirstein er blitt utsatt for en heksejakt. Dette er snakk om handling og konsekvens, sier Knutsen til Dagbladet.

Lang fartstid

45 år gamle Ulf Leirstein var allerede i perioden 2001 til 2005 vararepresentant til Stortinget. Han ble fast møtende i den første rødgrønne flertallsperioden.

Leirstein har ikke vært del av Siv Jensens regjeringslag, men hadde flere framtredende verv i partiet inntil han trakk seg fra disse i fjor. Han har vært parlamentarisk nestleder, medlem av sentralstyret og så vel justispolitisk som finanspolitisk talsperson. Han var FpU-formann fra 1994 til 1995 og har hatt en rekke tillitsverv og folkevalgte verv både i hjembyen Moss og i Østfold.

Østfold Frp har vært ridd av indre stridigheter i en årrekke, og Ulf Leirstein har i to tiår vært en sentral del av disse kampene. Den bitre nominasjonsstriden mot tidligere stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn er et slikt eksempel.