Ulf Hammern avviser forlik - reiser til Strasbourg

Ulf Hammern har avvist statens tilbud om et forlik som ville innebære at hans sak ble trukket fra behandling ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var ikke noe dårlig tilbud, sier Ulf Hammern til NTB via sin advokat Christian Wiig. Men Hammern avviser likevel tilbudet fordi han ønsker å få saken prøvd for Menneskerettighetsdomstolen . Hammern vil selv ikke snakke med pressefolk før han kommer til Strasbourg.

Ulf Hammerns beslutning innebærer at det heller ikke blir forlik i en annen av de fire norske sakene som skal behandles i Strasbourg tirsdag 17. september, og der Justisdepartementet og Regjeringsadvokaten på statens vegne har satt fram tilbud om forlik. Denne saken er reist av en mann fra Oppland. Han ble i 1994 frifunnet i en incestsak i Eidsivating lagmannsrett, men vant ikke fram med sitt krav om erstatning for uberettiget straffeforfølgning.

Ulf Hammern ble frifunnet for tiltalen om seksuelle overgrep i Bjugn-saken. Han saksøkte den norske stat ved Menneskerettighetsdomstolen på grunn av Frostating lagmannsretts dom i den påfølgende erstatningssaken. Årsaken var at hans erstatning ble redusert fordi retten mente at han ikke hadde bevist sin uskyld.

Staten, ved Justisdepartementet og Regjeringsadvokaten, tilbød forlik i de to sakene fordi det tidligere i år er lagt fram et lovforslag som innebærer at det ikke lenger vil være grunnlag for den type rettsavgjørelser som har medført at Ulf Hammerns sak og saken fra Oppland har havnet i Strasbourg.

(NTB-Skjalg Fremo)