Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulf har ligget ni måneder i fryseren

Ønsket økologisk begravelse. Venter på lovendring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I en fryser på Nya kyrkogården i svenske Nyköping ligger Ulf Bergvall og venter. Der kan han komme til å ligge lenge. Ulf, som døde i en bilulykke dagen før sin 75 års dag, vil frysetørkes og begraves økologisk. Det er ikke tillatt i Sverige. Enken Margareta håper på lovendring.

- Vanvittig

- Det er vanvittig at det er slik, sier hustruen Margareta (75) til Expressen.

For mange år siden bestemte hun og ektemannen at de ønsket å bli begravet økologisk når tiden er inne.

- Vi jublet da vi fikk vite at metoden finnes. Det er noe med følelsen av å gå fullstendig og raskt tilbake til kretsløpet, sier hun.

I Norge må det også lovendring til før folk kan velge økologisk begravelse. Her til lands er det heller ikke mulig å ligge nedfrosset på vent, da loven sier man skal gravlegges innen åtte dager etter dødstidspunktet.

Ulf Bergvall har, siden ulykket som krevde hans liv, ligget i ett av to fryserom på Nya kyrkogården i Nyköping. Fruen Margareta vil heller vente på lovendring enn å begrave mannen på en måte han ikke ønsket.

Rundt om i Sverige ligger ni andre nedfrossede personer med samme begravelsesønske. Den som har ligget lengst døde i 2001.

LIGGER NEDFROSSET: Her, på Nya kyrkogården i Nyköping ligger Ulf Bergvall nedfrosset i påvente av at økologisk begravelse skal bli lovlig. Foto: Leif Hallenberg/Expressen
LIGGER NEDFROSSET: Her, på Nya kyrkogården i Nyköping ligger Ulf Bergvall nedfrosset i påvente av at økologisk begravelse skal bli lovlig. Foto: Leif Hallenberg/Expressen Vis mer

Neppe med det første

- Om loven skal endres, er det en prosess som må ta lang tid. Etter en utredning, pleier det å gå to, tre år før loven blir forandret. Regjeringen har ikke sett at en slik utredning er nødvendig, sier statssekretær Agneta Karlsson til Expressen.

Statssekretæren saken har miljømessige, økonomiske, juridiske og etiske aspekter. Et argument mot den økologiske begravelsesmetoden er at kroppen ødelegges i prosessen ved at den frysetørkes til pulver.

- Jeg forstår ikke at dette skal være verre enn å bli spist opp av mark eller bli brent, sier Margareta Bergvall. Enken er forberedt på å vente lenge på en økologisk begravelse.

- Det ville være fantastisk å bli til et pulver det er ypperlig å så i. Jeg har alltid spøkt om at jeg vil bli en solbærbusk, sier Margareta Bergvall.

image: Ulf har ligget ni måneder i fryseren
VENTER: Enken Margareta Bergvall forstår ikke hvorfor hun ikke kan begrave sin mann økologisk.
DØD: Ulf Bergvall ligger nedfrosset i påvente av økologisk begravelse.