Ulf Leirstein har ansatt sønnen på Stortinget

- Noen vil sikkert reagere. Jeg kan jo knapt nok nyse uten at det blir gærnt, sier Leirstein.

ANSETTER: Ettmannspartiet Ulf Leirstein har ansatt sønnen, Alexander Leirstein (24), i deltidsstilling som rådgiver. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANSETTER: Ettmannspartiet Ulf Leirstein har ansatt sønnen, Alexander Leirstein (24), i deltidsstilling som rådgiver. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er som med Carl I. Hagen. Carls nærmeste rådgiver var Eli Hagen. Og jeg har ansatt Alexander, sier Ulf Leirstein til Dagbladet.

- Han er din Eli?

- Ja, men ikke på alle måter, da.

Ansatte sønnen

Ulf Leirstein humrer. Den tidligere Frp-toppen er i dag et enmannsparti på Løvebakken, etter utmeldingen fra partiet. Dermed får Leirstein 400 000 kroner i partistøtte fra Stortinget.

Deler av de pengene bruker han på å lønne en rådgiver i deltidsstilling: Sønnen Alexander Leirstein (24).

- De beste rådgiverne får du i egen familie. Alexander har vært politisk aktiv i mange år, og nyter stor respekt i Frp-miljøer. Jeg har vært kjempeheldig.

Ulf Leirstein trakk seg fra alle tillitsverv i partiet etter avsløringer om at han hadde foreslått trekantsex med en femtenåring overfor et kvinnelig partimedlem og sendt porno til medlemmer av FpU.

Leirstein beklaget saken gjentatte ganger og meldte seg i fjor ut av Frp, selv om Siv Jensen understreket at han sto fritt til å ta gjenvalg.

Vanskelig å få kandidater

Ulf Leirstein forteller Dagbladet at Frp mistet 800 000 kroner i partistøtte da han meldte seg ut i fjor.

- Sånn sett har jeg spart skattebetalerne for 400 000 kroner, sier han.

- Hadde det ikke vært bedre med en litt fjernere slektning på lønningslista?

- Det er begrenset hvor mange som vil ødelegge karrieren sin ved å jobbe for meg, vet du. Jeg har bare to år igjen på Stortinget. Det vet alle. Da er det ikke så fristende å slutte i en annen jobb for å være her i to år. Derfor var jeg veldig heldig med at Alexander takket ja til å rådgi meg litt på deltid.

Leirstein vil ikke gå inn på lønnsdetaljene til sønnen, men er klar på at summen på 400 000 kroner skal dekke mye mer enn bare rådgiverlønn.

- Det er ingen godt betalt jobb, og jeg har bare anledning til å ha Alexander her på deltid.

Ensomt på Løvebakken

Alexander Leirstein er hittil siste ledd i politikerfamilien Leirstein, og har sittet i bystyret i Moss sammen med både pappa og farmor Leirstein.

Pappa Ulf er full av lovord om den ferske rådgiveren sin, og setter også pris på det sosiale ved å ha sønnen innom på kontoret i ny og ne.

- Alexander er veldig dyktig, vi har snakket godt om politikk lenge. Jeg er kjempeheldig som har fått ham inn på deltid. For å være ærlig er det godt med litt selskap også, for det kan være ganske ensomt å ikke tilhøre noe parti. Jeg har beholdt vennene mine i Frp, men i det daglige politiske arbeidet blir jeg gående mye alene.

- Er du trygg på at poden våger å gi deg råd du ikke vil høre? Du kan jo frata ham arven.

- Det er jeg absolutt helt trygg på. Alexander har vært en av mine argeste kritikere i flere år, han er helt uredd som type. Men samtidig har han vært en stor støtte for meg, spesielt de siste åra, med alt som har pågått.

- Kan knapt nok nyse

Ulf Leirstein var justispolitisk talsperson for Frp, og har sittet på Stortinget som fast innvalgt representant for Østfold siden 2005.

- Han var en rådgiver for deg under Leirstein-saken?

- Det er klart vi snakket mye sammen da det stormet som mest. Å stå i slike saker endrer deg både som politiker og menneske, og det å få støtte fra sine nærmeste er helt avgjørende. Og jeg kommer fra en veldig politisk familie, sier Leirstein.

Det er ingenting i Stortingets reglement som at en politiker ikke kan ansette sitt barn i rådgiverjobb. Ulf Leirstein er likevel forberedt på kritikk.

- Noen vil sikkert reagere. Jeg kan jo knapt nok nyse uten at det blir gærnt, sier han og ler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer