Ulf Leirstein melder seg ut av Fremskrittspartiet

Etter 30 års medlemskap er Ulf Leirstein ferdig i Fremskrittspartiet. Han sier utmeldingen også handler om politikken som partiet har ført i regjering.

FERDIG: Ulf Leirstein melder seg ut av Fremskrittspartiet. Foto: Vidar Ruud /NTB Scanpix
FERDIG: Ulf Leirstein melder seg ut av Fremskrittspartiet. Foto: Vidar Ruud /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har i dag etter 30 år som medlem, meldt meg ut av Frp. Det har vært en tøff og lang prosess å komme til denne beslutningen, opplyser Leirstein.

Den profilerte og kontroversielle Frp-representanten fra Østfold vil ikke gi intervjuer om saken, men skriver i et innlegg om det han opplever som en heksejakt.

- Det siste året har vært vanskelig. Preget av stadige medieoppslag, som er knyttet til en periode i mitt liv mange år tilbake, som jeg gjerne skulle sett ugjort. Dette har jeg beklaget mer enn en gang. Heksejakten jeg og mine nærmeste har blitt utsatt for oppleves ikke å stå i forhold til hva jeg har gjort og hva jeg beskyldes for, framholder Leirstein.

Han mener det han beskriver som «uthenging» i mediene har vært en stor påkjenning for ham selv og familien.

- Jeg melder meg derfor ut av Frp og håper at dette kan roe situasjonen for partiet, for meg og for min familie, framholder han.

Også om politikk

Leirstein trakk seg i fjor fra alle tillitsverv i partiet etter at NRK avslørte at han hadde foreslått trekantsex med en femtenåring overfor et kvinnelig partimedlem og sendt porno til medlemmer av FpU.

«Uten å kommentere alt som framkommer erkjenner jeg at jeg har gått over streken, og det beklager jeg», skrev Leirstein selv på Facebook den gang.

Men utmeldingen handler ikke bare om disse sakene. Leirstein er også urolig for partiprofilen og kostnadene ved å sitte i regjering.

- Utmeldingen handler også om politikk, poengterer han.

- Frp har fått til mye bra i regjering, men nå opplever jeg altfor mange kompromisser som svekker partiet for mye. Jeg mener Frp trenger en tydeligere Frp-profil, for at partiet skal stå seg som parti over tid, fortsetter Leirstein.

Han vil forbli på Stortinget ut denne perioden, slik reglene tilsier, men vil etter dette kreftene sine på en jobb «i det sivile», som han uttrykker det.

Så sent som i mars gikk Leirstein ut i lokalavisa Moss Avis og slo fast at straffen er tilbakelagt og at han fortjener ny tillit av partiet. Da ville han imidlertid ikke svare Dagbladet på om det var aktuelt for ham å søke gjenvalg til Stortinget. Det blir det ingenting av nå.

Heftig kritisert

Da det tidligere i år ble kjent at Leirstein hadde ledet fylkesårsmøter i Frp, også i Viken, der partileder Siv Jensen blant annet snakket om metoo og partikultur, ble kravet reist om at han ikke burde få fortsette på Stortinget i enda en periode.

Blant dem som fremmet et slikt standpunkt var tidligere nestleder Maria Madeleine Knutsen i Østfold FpU. I mars gikk hun ut i Dagbladet med en krystallklar oppfordring til partileder Siv Jensen om å forhindre renominasjon av Ulf Leirstein.

- Ansvaret for å stanse Leirstein ligger hos partileder Siv Jensen. Det er feigt og pinglete at Jensen ikke griper inn. Leirstein må sitte perioden ut så lenge han er valgt. Men han bør ikke få delta på lokale møter, han bør ikke få tillitsverv og han bør definitivt ikke få muligheten til å bli gjenvalgt, sa Knutsen.

26-åringen var venn av Leirstein, gjest i 40-årslaget hans og pleiet i flere år tett kontakt med den profilerte Frp-representanten. I intervjuet tar hun selvkritikk for at hun ikke tidligere tok et oppgjør med Leirstein.

- Jeg håper ingen sender barna sine til Frp så lenge Jensen ikke gjør noe for å stanse Leirstein, sa Knutsen.

Frp-profilen kommenterte Knutsens utfall på følgende måte i artikkelen:

- Jeg har tidligere beklaget min oppførsel og innsett at jeg gikk over streken i disse sakene som ligger mange år tilbake i tid. Jeg står fortsatt ved min beklagelse. Utover det har jeg ingen kommentarer til dette, sa han til Dagbladet.

Lang fartstid

45 år gamle Ulf Leirstein var allerede i perioden 2001 til 2005 vararepresentant til Stortinget. Han ble fast møtende i den første rødgrønne flertallsperioden.

Østfoldingen har i alle år vært assosiert med «ur-Frp», en entusiastisk støttespiller for Carl I. Hagen og ansett for å være del av den mer populistiske fløyen i partiet. Han var den første stortingspolitikeren som offentlig ga uttrykk for støtte til Donald Trumps presidentkandidatur.

Leirstein har ikke vært del av Siv Jensens regjeringslag, men hadde flere framtredende verv i partiet inntil han trakk seg fra disse i fjor. Han har vært parlamentarisk nestleder, medlem av sentralstyret og så vel justispolitisk som finanspolitisk talsperson. Han var FpU-formann fra 1994 til 1995 og har hatt en rekke tillitsverv og folkevalgte verv både i hjembyen Moss og i Østfold.

Østfold Frp har vært ridd av indre stridigheter i en årrekke, og Ulf Leirstein har i to tiår vært en sentral del av disse kampene. Den bitre nominasjonsstriden mot tidligere stortingsrepresentant Jon Jæger Gåsvatn er et slikt eksempel.

Forbauset Amundsen

Stortingsrepresentant Per Willy Amundsen (Frp) sier han er overrasket etter nyheten om Leirsteins utmelding.

- Dette er bare trist. Jeg kjenner Ulf godt etter mange års tett samarbeid. Jeg forstår han har stått i et press over lang tid etter sakene rundt ham som kom i fjor.

Amundsen mener det ikke er kritikken mot Frps politiske prosjekt som er hovedgrunnen til at Leirstein nå gir seg i partiet.

- Slik jeg forstår det, så er det presset fra media som er hovedgrunnen, sier han.

- Er det flere på Stortinget som deler Leirsteins bekymring for Frps retning som regjeringsparti?

- Det har jeg ingen kommentar til, svarer Amundsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer