Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulik straff for samme lovbrudd

Fengselsstraffen for voldtekt, drap og narkotikaforbrytelser varierer med flere år etter hvor i Norge forbryteren blir dømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse Aftenposten har gjennomført av straffenivået rundt om i landet. I undersøkelsen er alle by- og herredsretter blitt forelagt 10 tenkte kriminelle saker for straffeutmåling.

Kun 18 av landets 87 by- og herredsretter stilte opp i undersøkelsen, men funnene viser at det er stor forskjell på hvordan dommerne vurderer identiske saker.

I saker som omhandler smugling av narkotika, varierer straffene fra seks til 13 års ubetinget fengsel. I voldtektssaker spriker straffene fra to til fire og et halvt års fengsel. For drap varierer straffen fra ett til sju års ubetinget fengsel.

- Dette er overraskende store forskjeller. Stedsforskjellene skal ikke gi slike utslag, sier Svein Slettan, førsteamanuensis i strafferett ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling