- Ulike kjønnsidealer

Prosjektleder for «Tana i endring», Helene Hernes, tror at konfliktene i norsk-russiske ekteskap ofte skyldes motstridende forventninger mellom ektefellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I utgangspunktet er mange av de som gifter seg i vanskelige situasjoner fra før. Dette kommer i tillegg til kulturforskjellene, sier Hernes.

I ett år har hun fulgt 40-50 russiske kvinner i prosjektet «Tana i endring», finansiert av Justisdepartementet.

To drap

Før jul ble en 56 år gammel mann fra Alta funnet drept i sitt eget hjem. Hans russiske kone (50) sitter varetekstfengslet på fjerde uka. I går erkjente en mann (32) fra Troms at han drepte sin russiske kone (38) på Finnsnes.

Hernes tror russiske kvinner og norske menn ofte inngår ekteskap med ulike forventninger.

- De russiske kvinnene har hørt om det norske likestillingsidealet, hvor norske menn behandler kvinnene med verdighet. Samtidig sier mange norske menn at de ønsker seg en russisk kvinne fordi de ikke er så kravstore som norske kvinner.

I fjor la Helene Hernes og Krisesentersekretariatet fram en rapport om utenlandske kvinner gift med norske menn.

Tilflukt

- I 2001 måtte 237 utenlandske kvinner og barn gift med norske menn, søke tilflukt på krisesentere. Flesteparten var russiske.

Etter Alta-drapet fryktet Hernes ytterligere stigmatisering av de russiske kvinnene i Finnmark. Hun framhever at kvinnene samlet bidrar til mye positivt.

- Det er overskudd av kvinner i Russland, og underskudd av kvinner i Finnmark. Mange gifter seg med menn som de norske kvinnene velger bort, og flere russiske kvinner hjelper menn som det norske samfunnet har gitt opp, sier hun.

PROSJEKTLEDER: Helene Hernes i Tana, her sammen med Tove Smaadahl i krisesentersekretariatet.