Ulike reaksjoner fra på Mekka-avtale

EU vil se med positive øyne på avtalen mellom Fatah og Hamas, men USA har problemer med Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU vil se med positive øyne på avtalen mellom Fatah og Hamas, men USA har problemer med Hamas. Bush-administrasjonen vet lite om hvordan en palestinsk samlingsregjering stiller seg til anerkjennelse av Israel.

Både USA og EU ser på Hamas som en terrororganisasjon, men EU er innstilt på å studere avtalen mellom de to fraksjonene meget nøye, sa en talskvinne for EUs utenrikssjef Javier Solana fredag.

- Vi skal studere alle detaljene i avtalen og legge godviljen til. Vi vil i utgangspunktet stille oss forsiktig positive, sa talskvinnen Cristina Gallach.

Hun fikk støtte fra Frankrikes utenriksminister Philippe Douste-Blazy som stiller seg positiv og oppfordrer verdenssamfunnet til å støtte opp om en ny samlingsregjering.

Men Det hvite hus i Washington er avventende og vil studere nøye hva som ligger i avtalen. Men amerikanske tjenestemenn understreker at utenriksminister Condoleezza Rice drar til toppmøtet med palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert i Jerusalem 19. februar.

Rice vil forsøke å styrke tillitsforholdet mellom israelere og palestinere, som ikke har ført seriøse fredsdrøftelser etter at George W. Bush overtok som president for seks år siden.

(NTB)