Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

– Ulike regler ulike steder kan forvirre folk

Enkelte kommuner har innført festforbud. Jus-professor reagerer.

IKKE LOV: I hvert fall ikke i en del norske kommuner i disse dager. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
IKKE LOV: I hvert fall ikke i en del norske kommuner i disse dager. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Flere kommuner, blant annet Gjerstad i Agder og en rekke kommuner i Innlandet, innførte torsdag forbud mot sosiale sammenkomster med mer enn fem personer.

Forbudene får jusprofessor Hans F. Marthinussen til å reagere.

– Det begynner å bli litt mange lokale lovkokker som lager mye søl. Vi bør nå få nasjonale føringer, eller helst klare nasjonale regler som hytteforbudet. Vi bør ikke ha ulike regler i hver kommune, skrev Marthinussen.

Han utdyper overfor Dagbladet:

– Jeg er ikke for eller mot et slikt forbud i seg selv. Men det er problematisk når vi får ulike forbud i ulike kommuner, i det som er en nasjonal krise, sier Marthinussen, som er professor ved Universitetet i Bergen.

– Forvirrer

Professoren ser at det i utgangspunktet kan være behov for ulik regulering ulike steder, fordi smittefaren kan være større i et område eller fordi det kan være flere sårbare, men at det ikke er tilfelle med Corona-smitten.

– Ulike regler ulike steder kan forvirre folk, og ødelegge den nasjonale dugnaden dette er. Da kan folk miste tilliten til systemet, og det er aldri bra, heller ikke i en krise. Det er mye bedre med nasjonale regler, som vi nå har med hytteforbudet, sier Marthinussen.

Gjerstad i Agder innførte sitt festforbud uten at det er et eneste bekreftet Corona-tilfelle i kommunen. De innførte forbudet etter råd fra kommunelegen, etter meldinger om flere fester hjemme hos folk.

– Vi ønsker å minne folk om den alvorlige situasjonen vi er i, og at man må ta det på alvor. Dette er ikke tida for fest og moro, sa Gjerstad-ordfører Inger Løite til Dagbladet torsdag.

Justisminister Monica Mæland (H) sa på en pressekonferanse fredag ettermiddag at de ber kommunene fjerne lokale coronaregler,.

- Jeg har bedt fylkesmennene ta dette opp med kommunene, sa Mæland.

Hun sa videre at lokale tiltak ikke er nødvendig når det allerede er innført så inngripende tiltak fra regjeringens hold, men at dette forutsetter at folk faktisk holder seg hjemme og overholder tiltakene.

STOR PÅGANG: Mange er usikre når og hvordan de skal kontakte helsevesenet ved mistanke om smitte. Oslo kommunes coronatelefon gir deg denne beskjeden. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Forrige uke gikk Undomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon ut mot ungdom etter flere henvendelser om planlagte fester og aktiviteter – stikk i strid med myndighetenes anbefalinger.

«Dette er svært uheldig, da det er vanskelig å vite hvem som er smittet», skrev de på Facebook.

Studentfester

Blant studenter i Oslo har det også vært rapportert om fester, noe som fikk leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll, til å reagere.

– Skjerp dere. Ta innover dere alvorlighetsgraden her. Vær en medborger. Det er et stort felles ansvar, og studentene er på ingen måte fritatt dette, sa Frøvoll til Universitas.

Onsdag opprettet de derfor kampanjen #Max5 på sin Facebook-side, som oppfordrer studenter til å unngå samlinger med mer enn fem personer.

Coronaviruset sprer seg i all hovedsak gjennom dråpe- og kontaktsmitte, slik blant annet Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, forklarte til Dagbladet.

KNIVSTIKKING: Et overvåkningskamera fanget denne knivstikkingen som fant sted inne på en Deli de Luca-butikk på Grønland i Oslo. Vis mer
Hele Norges coronakart