Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulikhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er veletablert kunnskap at sykdom og levealder er relatert til sosial og økonomisk standard. Helseminister Sylvia Brustad ønsker å redusere de alvorliste utslagene av ulikhetene gjennom et målrettet arbeid, sier hun til Dagbladet. Hun vil bl. a. oppnå dette ved å redusere forskjellene i oppvekstvilkårene. Hun vil gjøre barnehagene rimeligere og styrke skolehelsetjenesten, bedre kostholdet, inspirere til mer lek og redusert røyking, skaffe jobb og inntekt til alle, sikre bedre psykisk helsehjelp, styrke tannhelsen og redusere egenandelene i helsevesenet.

Dette lyder som et sosialdemokratisk program fra etterkrigstidas Norge, den gang sosial utjevning var et overordnet mål for politikken. Siden da er de politiske rammebetingelsene endret. Mer privatisering, mer desentralisering og mer individualisme forsterker ulikhetene som springer ut av sosialt startpunkt og livsstil. Det er bra helseministeren ser politiske muligheter til å gjøre noe med dette. Men hun står overfor en formidabel utfordring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling