Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ull-nekt fra ministeren

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen skal fremme et lovforslag som hindrer omsetting og import av ull fra dyremishandlede dyr til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer som en reaksjon på Dagbladets artikler i forrige måned hvor det er beskrevet grov dyremishandling i forbindelse med australsk produksjon av merinoull fra sau. Flere norske klesbedrifter selger klær som er produsert på denne måten. Næringspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Hansen, ønsket svar på hva regjeringen har tenkt å gjøre med saken.

- Dette var ikke noe hyggelig lesning. Jeg tar sikte på å fremme forslag til en ny lov om dyrevelferd i løpet av 2009. Dette vil bli en lov som gir hjemmel for å regulere omsetning av produkter ut fra hensynet til dyrevelferden, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

- Etisk ansvar

- Hensikten er å hindre at produkter fra dyr som har blitt utsatt for vanstell eller uforsvarlig aktivitet blir omsatt på det norske markedet.

Det finnes i dag ingen bestemmelser som nekter for omsetting eller import av produkt som kommer fra dyr som er utsatt for mishandling.

- Alle produsenter som tar inn slike produkter har et fullstendig ansvar for at prosessen holder en etisk standard. De i bransjen som har grunn til å undre seg over denne problemstillingen, bør gjøre en jobb med å kartlegge produsentene sine. Selv kommer jeg til å ta et initiativ overfor dem jeg vet er involvert i denne type import og produksjon, sier Riis-Johansen til Dagbladet.

- Betydelig utfordring

Kontrollutfordringen er stor når det er snakk om import av ull fra utlandet.

- Det ligger en betydelig utfordring i forhold til å kontrollere at dyrevelferden er på plass i forkant av at produktet blir solgt til Norge. Dette vil bli vanskelig å håndtere, men jeg er sikker på det vil ha en effekt og føre til at flere slike saker vil bli avdekket, sier ministeren.

- Jeg tror at et slikt krav fra den norske, kjøpesterke delen av markedet kan føre til at produsenter utenlands vil gi garantier mot mulesing for å få en fordel i markedet, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Hansen, til Dagbladet.

Hansen har tro på en etablering av en form for kontrollordning. Men liker dårlig at dette må vente til 2009.

- Nå har statsråden lovet å ta et konkret initiativ mot bransjen. Det må han gjøre umiddelbart, kalle inn til et møte og få en dialog, slik at man får forpliktelser på at alle gjør sitt beste. Jeg synes bransjen bør ha som ambisjon at problemet er løst innen sommeren og at man derfra kan garantere at man ikke bruker denne type ull, sier Hansen.

SIER NEI TIL SKREKK-ULLA: Landbruksminister Terje Riis-Johansen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media