I FRIHET: Ulla Bielke bor og jobber nå i Paraguays hovedstad Asuncion. Reuters / Jorge Adorno / NTB Scanpix
I FRIHET: Ulla Bielke bor og jobber nå i Paraguays hovedstad Asuncion. Reuters / Jorge Adorno / NTB ScanpixVis mer

Ulla er grevinnen som loppet Sverige for 76 millioner i skatt

Stakk av til Paraguay etter snedig plan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske avisa Expressen har med hjelp av svenske skattemyndigheter kartlagt svenskene som har loppet den svenske staten for mest skatt. På avisas liste over de 51 største skattesnyltere skal de fem øverste alene ha unndratt over to milliarder kroner fra beskatning.

Den enkleste metoden for å slippe å bidra til utlandet er å skaffe seg mektige venner, og så stikke av. Og bli der.

Som grevinne Ulla Bielke.

Foreldet Ulla Bielke ble pågrepet på godset Christinelunds gård, like nord for Helsingborg, i 1987. Svensk politi siktet grevinnen for grovt skattebedrageri, men hun ble aldri satt i varetekt.

Mens grevinnen ennå var siktet - for nøyaktig 25 år siden i dag - mottok kommunen en flyttemelding fra grevinnen. Først en måned seinere innså svenske myndigheter at grevinnen hadde lurt dem trill rundt, og at grevinnen hadde lurt unna 76 millioner.

Ulla Bielke står ikke på Expressens liste over skattesnyltere: Saken hennes foreldet.

Grevinnen kan nå gå fritt rundt i hjemlandet. Hun vil aldri trenge å betale tilbake de 76 millionene hun skal ha loppet den svenske staten for.

Møtte konsulen Ifølge Expressen reiste grevinnen uten pass da hun stakk av fra hjemlandet til Paraguay. Ved Sveriges konsulat i hovedstaden Asunción satt Erika Domann, slik hun fortsatt gjør.

Expressen hevder Domann hadde «flere hemmelige møter» med grevinnen.

- Det er mange år siden, men jeg husker henne som hyggelig og snill. Vi diskuterte hennes vilje til å flytte til og bosette seg her i Paraguay. Hun hadde dokumentasjon og papirer med seg når hun kom, som vi gikk igjennom, sier Domann til Expressen på telefon.

Ulla Bielke er nå paraguyansk statsborger og industrieier, og driver innen soya, majs og skogbruk.

Utreiseforbud Paraguay var i 1987 et diktatur. Og da grevinnen først hadde kommet inn i Paraguay var løpet kjørt for svenske myndigheter. Bielke har vært aktiv industrieier i Paraguay i flere år.

- Hun var blitt meddelt et utreiseforbud, men likevel hadde hun bare stukket av. Vi prøvde å få henne utlevert fra Paraguay, men det fantes ingen utleveringsavtale, sier den nå pensjonerte statsadvokaten Bo Skarinder.

- I ettertid innså vi at det var en feil å ikke få henne varetektsfengslet. Hun risikerte opptil seks års fengsel. Fluktrisikoen var større enn vi forsto, medgir han.

Eiendomshai Grevinnen het opprinnelig Ulla Silvén, og traff Carl Axel Piroh da hun studerte arkeologi i Stockholm. Piroh var en kjent eiendomshaien - og påstått torpedo.

Paret kontaktet i 1982 en gjeldstynget greve på Östermalm i Stockholm. De to ga greven et lukrativt, men uvanlig, tilbud. Han skulle få store penger hvis han giftet seg med Ulla og lot hennes sønner ta sitt etternavn.

Greven var 30 år eldre enn kvinnen han giftet seg med i august 1983, i Stockholm rådhus med en vaktmester og en resepsjonist som vilkårlig utplukkede ekteskapsvitner.

STAKK AV: Dette bildet av grevinne Ulla Bielke er fra 1985 - og er det eneste som er tilgjengelig. Hun lurte Sverige for 76 millioner i skatt, mener svenske myndigheter. Foto; NTB Scanpix
STAKK AV: Dette bildet av grevinne Ulla Bielke er fra 1985 - og er det eneste som er tilgjengelig. Hun lurte Sverige for 76 millioner i skatt, mener svenske myndigheter. Foto; NTB Scanpix Vis mer

Men nå var Ulla blitt grevinne, og da var det ikke så farlig at paret skilte seg allerede i 1985.

Utvandret Da hadde Carl Axel Piroh allerede utvandret fra Sverige. Da han forlot landet i 1983 skyldte han staten 2,5 million i skatt og andre utgifter.

Det var Piroh som først flyttet til Paraguay via Sveits, og han bygget opp et omfattende forretningsimperium - også med grevinnens hjelp fra Sverige.

Ifølge Expressen mener den svenske påtalemyndigheten at de to bygget sin formue delvis gjennom store lån, skallselskaper, triksing med tall og falske kvitteringer.

Etter hvert fattet svenske skattemyndigheter interesse for paret. Og høsten 1987 ble Ulla Bielke pågrepet.

Handlet raskt Da handlet grevinnen raskt. Hun ga de ansatte på Christinelund en måneds lønn på forskudd og solgte i all hemmelighet godset til Ulf Lindén - en beryktet svensk finansmann - for 11,25 millioner.

Lindén betalte sporenstreks 9,5 millioner til grevinnen - penger myndighetene aldri fikk vite om. To dager før hun flyktet tok grevinnen opp et lån i Höganäs sparebank på 2,8 millioner, og sikret med dette litt ekstra reisepenger. Så stakk hun av.

- Jag vet ikke om jeg har gjort noe feil. Jeg har min tolkning, skattemyndighetene har en annen, sa grevinne Ulla Bielke til Helsingborgs Dagblad i 2004.

Etter det har det vært tyst.