Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ullent om CIA-fly

Europarådet er ikke helt fornøyd med de svar Norge har gitt om mellomlandinger av CIA-fly som kan ha fraktet fanger til hemmelige fengsler i Øst-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er blant statene som har gitt et ufullstendig svar eller som har bare gitt et delvis svar på et av spørsmålene, eller svart mer avgrenset enn spørsmålet la opp til.


Slik kritikk rammer også Andorra, Kroatia, Estland, Polen, Italia, Serbia Montenegro, Slovakia, Spania og Sveits.

Ny henvendelse

Regjeringer i 46 land er blitt spurt om tjenestemenn med vitende og vilje hadde medvirket til at enkeltpersoner var blitt offer for frihetsberøvelse fra en utenlandsk etterretningsorganisasjon.

-  Jeg er bekymret over at flere stater ikke har svart eller gitt mangelfulle svar, sa Europarådets formann Terry Davis til pressen i går.

Han la til at han nå ville gjøre en ny henvendelse til landene som ikke har levert tilfredsstillende svar.

Ikke helt fornøyd

I Norges svar heter det bl.a.:

 MISTENKELIG: Dette er et av flyene som kan ha blitt brukt til fangetransport av CIA. Flyet, en Boeing 737 med registreringsnummer N313P, er fotografert mens det letter fra flyplassen i Palma på Mallorca. Foto: Toni Marimon, AP/Scanpix
MISTENKELIG: Dette er et av flyene som kan ha blitt brukt til fangetransport av CIA. Flyet, en Boeing 737 med registreringsnummer N313P, er fotografert mens det letter fra flyplassen i Palma på Mallorca. Foto: Toni Marimon, AP/Scanpix Vis mer

«Luftfartsmyndighetene i USA ga opplysninger om hvor flyene var registrert, men var ikke i stand til å skaffe informasjon om flyenes operatører, hensikten med flightene eller hvem som hadde gitt oppdragene.»

«I et etterfølgende møte 22 juni 2005 understreket USAs ambassade i Oslo at norske flyplasser ikke var blitt brukt under frakt av ulovlige fiendtlige stridende eller internerte. USAs ambassade la til at USA respekterer Norges suverenitet og vil ikke bruke norske flyplasser uten forutgående konsultasjoner med norske myndigheter», heter det i svaret, signert ambassadør Torbjørn Frøysnes.

Europarådet er åpenbart ikke helt fornøyd med at etterforskningen utelukkende baserer seg på diplomatiske kanaler, i realiteten bare forespørsler til USAs luftfartsmyndigheter, og er usikker på om etterforskning begrenser seg til dette, eller om den fortsatt pågår.

Til Dagbladet har Utenriksdepartementet tidligere sagt at man er fornøyd med de svarene man har fått, og ikke har funnet grunn til å tvile på at de medfører riktighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!