- Ullevål brøt ikke taushetsplikten

Pasientombudet mener Inge Ryan (SV) tar feil.

BER OM GRANSKING:  Inge Ryan har ba i går Helsetilsynet om å granske Ullevål. Han fryktet at sykehuset hadde lekket taushetsbelagte opplysninger, men Helsetilsynet i Oslo mener Ryans sak befinner  seg helt i utkanten av det taushetsplikten skal verne. Arkivfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX
BER OM GRANSKING: Inge Ryan har ba i går Helsetilsynet om å granske Ullevål. Han fryktet at sykehuset hadde lekket taushetsbelagte opplysninger, men Helsetilsynet i Oslo mener Ryans sak befinner seg helt i utkanten av det taushetsplikten skal verne. Arkivfoto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Pasientombudet i Oslo mener Inge Ryan (SV) ikke har rett når han sier at Ullevål universitetssykehus har brutt taushetsplikten ved å lekke opplysninger om ham.

Ryan ba tirsdag Helsetilsynet om å granske sykehuset for å finne ut om ansatte brøt taushetsplikten da han var innlagt.


Ikke privat

Pasientombudet i Oslo, Petter Holm, mener Ryans sak befinner seg i randsonen av det taushetsplikten er ment å verne om. Holm sier Ryan har krav på vern når det gjelder private forhold, men at samtalene han hadde med helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) faller utenfor dette.

- Det man skal beskytte med taushetsplikten, er opplysninger om sykdommen og om private personlige forhold. Det at en politiker ringer en annen politiker er opplysninger av en karakter som ikke er så personlig, men som har stor offentlig interesse, sier Holm til NRK.

Tirsdag sa Ryan at han ikke ønsker å bli undersøkt ved sykehuset i fremtiden.

- Jeg frykter at noen kan lekke taushetsbelagte opplysninger om meg, sa Ryan til VG.

- Burde ikke ringt

Helseministeren innrømmet i helgen at han ikke burde ringt ledelsen ved sykehuset.

- Jeg ser av debatten dette har skapt, at dette er telefoner jeg ikke burde tatt, sa Hanssen.

Ullevål universitetssykehus har ikke ønsket å kommentere saken.


(NTB)