Ullevål-direktøren kalt inn på teppet

Må redegjøre for ambulanse-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ullevål-direktør Tove Strand ble i formiddag kalt inn på teppet til statssekretær Arvid Libak i Helsedepartementet.

Hun skal her redegjøre for hva som har skjedd i saken der 37 år gamle Ali Haji Mohamed Farah ble slått ned i Sofienbergparken og deretter forlatt av ambulansepersonellet .Seinere i dag vil det bli nye møter internt i departementet, og det vil komme en uttalelse i saken, ifølge departementets pressevakt. 12.45 ble det varslet en pressekonferanse.

Ikke rasistisk

Ullevål Sykehus sa på en pressekonferanse i går at de beklaget ambulansepersonellets språkbruk, men at det ikke var rasistisk og at forskriftene ble fulgt og den skadde mannen undersøkt etter prosedyre.

Dette avviser både Ali Haji Mohamed Farahs samboer og flere vitner som var til stede da opptrinnet skjedde mandag ettermiddag.

Helseminister Sylvia Brustad har tidligere sagt hun vil ha en granskning av saken.

«Ditt svin»

Ali Farah var i Sofienbergparken mandag sammen med sin samboer, R&B-sangeren Kohinoor, og deres sju måneder gamle datter. Da han ba noen menn som spilte fotball like i nærheten av flere små barn som lå på gresset, om å flytte seg, ble Farah slått ned.

Ullevål-direktøren kalt inn på teppet

Han slo hodet i asfalten og ble liggende, blødende i ansikt og bakhode.

Da ambulansen kom til stedet, nektet de å ta med seg mannen fordi han var urolig og tisset på seg. Flere av vitnene til voldsepsidoen, sier at ambulansepersonellet kalte mannen for «Ditt svin» og nektet å ta han med. De er nå tatt ut av tjeneste.

I respirator

Politiet hadde på tidspunktet ambulansen kjørte fra stedet rekvirert en såkalt marje,  en større bil for å ta med seg Farah til legevakt. Innen den kom frem, dro offeret og pårørende til legevakta med taxi.

Deretter ble han sendt til Ullevål sykehus, der han nå ligger i respirator. Familien har sagt det er stor risiko for at han får varige hodeskader.


Dagbladet.no kommer med mer.

I RESPIRATOR: Ali Haji Mohamed Farah ligger fremdeles i respirator etter å ha blitt slått ned i Sofienbergparken. Der ble han forlatt av ambulansen. Foto: CAROLINE DREFVELIN
I RESPIRATOR: Ali Haji Mohamed Farah ligger fremdeles i respirator etter å ha blitt slått ned i Sofienbergparken. Der ble han forlatt av ambulansen. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer
HASTEMØTE: Statsseksretær Arvid Libak (foran t.h.), administrerende direktør for Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen (i midten), og direktør for Ullevål universitetssykehus, Tove Strand (t.v.), møter for å finne ut hva som skjedde da ambulansen kjørte avgårde.
INN PÅ TEPPET:Direktør for Ullevål universitetssykehus, Tove Strand ankom i formiddag møtet hos statssekretær Arvid Libak.