Ullevål erkjenner feilvurdering

- Forkastelig, men ikke rasisme, sier viseadministrerende direktør ved sykehuset, Erik Hope.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag erkjenner ledelsen ved Ullevål universitetssykehus at det ble gjort feilvurderinger da ambulansepersonell nektet å ta med skadde Ali Haji Mohamed Farah (37) i Sofienbergparken 6. august 2007.

- Når vi nå ser tilbake på det som skjedde, er det innlysende at han skulle vært kjørt direkte til Ullevål av ambulansen, sier viseadministrerende direktør ved sykehuset, Erik Hope til Dagbladet.no.

Han forklarer at sykehuset innså at det var gjort feilvurderinger da de forstod at Farah hadde hjerneblødning. Tidligerer har de nektet for at det ble gjort feilvurderinger.

- Vi ser også at våre uttalelser om at alle rutiner ble fulgt, ikke stemmer, sier Hope.


- Ikke rasisme

Sykehuset beklager også ordbruken til ambulansepersonellet, men benekter at det dreier seg om rasisme.

- Vi har hørt gjennom alt som er av lydopptak og lydlogg, og har kommet frem til at uttalelsene på stedet ikke er et resultat av rasisme, sier Hope.

Sykehuset berklager personalets adferd og språkbruk på åstedet.

LEGGER SEG FLATE: Ledelsen ved Ullevål sykehus innrømmer at det ble gjort en feilvurdering. Foto: Caroline Drefvelin
LEGGER SEG FLATE: Ledelsen ved Ullevål sykehus innrømmer at det ble gjort en feilvurdering. Foto: Caroline Drefvelin Vis mer

- Uttalelsene er forkastelig, men vi har ingen grunn til å si at det dreier seg om rasisme, sier Hope.

Full granskning

Alle vurderinger og handlinger som har blitt gjort i forbindelse med denne hendelsen vil bli gransket av Fylkeslegen i Oslo.

I tillegg til dette forebereder sykehuset en egen ekstern gjennomgang og evaluering av systemer og prosedyrer. Ambulansetjenestens holdninger og adferd sett i forhold til sykehusets verdier, skal også granskes.

- Vi skal få en ekstern aktør til å gå gjennom våre systemer og prosedyrer, sier Hope.

Skjebnen til aambulansepersonellet som nektet å ta med Farah, ligger i Fylkeslegens hender.

- De er tatt ut av all pasientrelatert tjeneste og omplassert. Og deres fremtid i ambulansetjenesten vil avgjøres av fylkeslegens konklusjoner. Når granskningsrapporten fra fylkeslegen i Oslo er klar, vil vi ta de nødvendige skritt i forhold til de to, sier Hope.

Dagbladet.no følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer