– Ullevål har aldri spurt oss

Vitner som så ambulansen forlate Ali Farah (37) med hjerneblødning, føler seg forbigått av Ullevål universitetssykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er rart at sykehuset ikke har tatt kontakt. De må vel være interesserte i å få alle sider av saken. Om de ikke får vitnenes forklaringer, kan de ikke gjøre en ordentlig gransking, sier sykepleier Karianne Østensen, som var et sentralt plassert vitne da Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo 6. august.

Vitnene Dagbladet har snakket med, har blitt bedt om en vitneforklaring av Spesialenheten for politisaker. Ingen har blitt spurt av Ullevål universitetssykehus.

– Når Ullevål setter i gang sin egen gransking, skulle man tro de er ute etter å få snakke med vitnene som var i parken. De har ikke kontaktet meg eller spurt et eneste spørsmål, sier Alis venn, Mohammed Abdirahman (31), som også var vitne til hendelsen.

I tillegg til Spesialenhetens etterforsking, har sykehuset selv satt i gang eksterne granskere, som vil ha sin rapport ferdig ved utgangen av september. Fylkeslegens granskingsrapport ventes klar onsdag.

Informasjonsrådgiver ved Ullevål universitetssykehus, Rune Akselsen, opplyser at sykehuset ikke vil kommentere granskingen.

Fylkeslege Petter Schou sier til Dagbladet at Helsetilsynet vil legge vekt på vitneforklaringer. De har fått oversendt forklaringene fra Spesialenheten for politisaker.

– I tillegg er det en del av vitnene som har tilbydd seg å komme til oss med forklaringene sine, og vi har fått oversendt en del bilder. Vi gjør ikke egne avhør, men har planer om å snakke med noen av vitnene. Vi ser på vitneforklaringene som veldig troverdige. At det har vært sykepleiere til stede er veldig viktig for oss, sier Schou til Dagbladet.

Her er noen av de sentrale vitnenes oppsummering.

– Ullevål har aldri spurt oss

Sykepleier Karianne Østensen (30)

sto og grillet bare noen få meter fra stedet Ali ble slått ned. Hun kjenner ikke Ali Farah. Slik opplevde hun dramaet i Sofienbergparken:

– Jeg løp bort da jeg så han ble slått ned. Det smalt så høyt da han traff bakken at folk har sagt etterpå at det hørtes ut som at noen ble skutt, sier Østensen.

Det tar tre-fire minutter før Ali våkner. Han er først helt bevisstløs. Østensen ser at noen må løpe etter ambulansen, som er i ferd med å kjøre forbi. Østensen forteller til ambulansearbeiderne at hun er sykepleier.

– Den ene ambulansearbeideren sa «bare la ham ligge der og sprelle», sier hun.

Østensen ser at Ali tisser mens han sjangler bortover, og at ambulansearbeiderne rygger. Så hører hun at de kaller ham «jævla gris».

– Hadde de satt seg ned ved han, og prøvd å få kontakt, hadde de skjønt at han var helt borte. Det er helt ubegripelig at de prøver å bortforklare dette, sier Østensen.

En av ambulansearbeiderne sier det er ulovlig å urinere på offentlig sted.

– Jeg sa at dere må være profesjonelle nok til å se at han er skadet. Østensen har vært i kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet. Hun har også blitt avhørt av Spesialenheten for politisaker. Hun har ikke blitt spurt om noe av Ullevål universitetssykehus.

Journalist Caroline Drefvelin (29)

var i parken for å møte venner like ved lekeplassen. Hun hadde med seg et kamera som har fått stor betydning i ettertid. Det er hun som har tatt bildene av Ali som ligger i parken, og det er hun som filmet at den ene politibetjenten sitter over Ali og ber om legitimasjon. Hun kjenner ikke Ali Farah. Slik opplevde Drefvelin det som skjedde i Sofienebergparken:

– Jeg så to menn som gikk mot hverandre like ved lekeplassen. I neste øyeblikk falt Ali i bakken, og jeg hørte et høyt smell. Det var helt forferdelig, og jeg tenkte at han kom til å dø. Det kom blod ut av munnen hans, sier Drefvelin.

Hun prøver å ta bilde av gjerningsmannen før han forsvinner, men skjelver på hendene. Hun ser at politiet prater med vitner. Etter at ambulansen har kommet til stedet, hører hun noe skje, og snur seg.

– Da så jeg at Ali tisset og at han ble støttet opp. En av ambulansearbeiderne sa at han tisset på skoen hans, og jeg synes jeg hørte «jævla gris». Da jeg skjønte at de ikke ville ta ham med, ble jeg sint, og det var da jeg begynte å ta bilder.

Sykepleier Ragnhild Spilker (39)

kom gående inn i parken, samtidig som ambulansen kom kjørende. Hun kjenner ikke Ali Farah. Slik opplevde hun det som skjedde etter at ambulansen kom til stedet:

– Ali lå på bakken og skrek i smerte. Ambulansen var først på vei ut av parken, men noen løp etter for å få dem til å snu. Jeg hørte ikke hva ambulansearbeiderne sa til Ali, og jeg er usikker på hvem som hjalp ham opp. Han var veldig blodig i hele ansiktet, og jeg tenkte intuitivt at han måtte på sykehus. Jeg kunne ikke skjønne at de ikke ville ta ham med, sier Spilker.

Hun går fram til ambulansearbeiderne og sier at hun er sykepleier, og at de må ta ham med, men får til svar at han er et ordensproblem.

Hun kjenner selv på Alis puls, og merker at den er uregelmessig. Hun får først seinere vite at han er slått ned, men skjønner likevel at han er alvorlig skadet. Spilker sier til ei venninne av Ali at de kan ringe 113 en gang til. Men da kommer taxien som frakter han til legevakta.

Spilker har avgitt forklaring til spesialenheten for politisaker, men har ikke blitt spurt om forklaring av Ullevål.

Mohammed Abdirahman (31)

spilte bordtennis i parken, da 23-åringen som nå er siktet for å ha slått ned Ali, kom bort for å låne en fotball. Abdirahman er en god venn av Ali, og har kjent ham i mange år. Slik opplevde Abdirahman det som skjedde med Ali 6. august:

– Jeg hørte at folk skrek, og det første jeg ser når jeg snur meg, er Ali som faller bakover. Gjerningsmannen gikk rolig fra stedet. Da jeg kommer bort til Ali blør han fra nesen og munnen, og har blod overalt. Det så ut som at han hyperventilerte. Det var mange folk rundt som var hysteriske, Kohinoor prøvde å få kontakt med Ali, men han var helt bevisstløs. Alle kunne forstå at han var alvorlig skadet, sier Abdirahman.

Da ambulansen kommer, kjører den forbi, og Abdirahman løper etter for å stoppe dem. Han er også en av dem som løfter Ali opp fra asfalten, og hjelper ham bort mot ambulansen.

– Ali begynte å tisse, men hadde ikke balanse eller retningssans i det hele tatt. Jeg fikk med meg at ambulansearbeiderne kalte ham gris, sier Abdirahman.

Han ringer selv 113, og får beskjed om at det er mange som har ringt. Han og en kamerat får stoppet en taxi, og Abdirahman blir med Kohinoor i taxien med Ali til legevakta.

Une Aina Bastholm (21)

satt i parken sammen med en venninne, da hun hørte Ali falle i bakken. Hun kjenner ikke Ali. Slik opplevde hun det som skjedde:

– Jeg snudde meg og så Ali ligge der bevisstløs. Da politiet kom, hadde Ali våknet, og ropte høyt av smerte og panikk. Politiet spurte om noen hadde sett hva som skjedde, og så kom ambulansen ganske raskt etter det. Da hadde Ali blitt roligere, sier Bastholm.

Hun ser ikke at ambulansearbeiderne rører Ali, men observerer at de står like ved da han blir reist opp på beina.

– Det taklet han ikke så bra, han sjangla framover, og begynte å tisse på seg. Han hadde ikke balanse, det er mulig han skvettet på bilen, men det var i alle fall tydelig at han ikke siktet på noe, det var ukontrollert. Det kunne jo se ut som han var kjempefull, hodet hang ned, sier Bastholm.

SYKEPLEIER: Ragnhild Spilker Spilker har avgitt forklaring til spesialenheten for politisaker, men har ikke blitt spurt om forklaring av Ullevål.
LÅNTE BALLEN: Mohammed Abdirahman (31) er en god venn av Ali. Den siktede gjerningsmannen (23) lånte fotballen til Mohammed.
MED VENNER:Une Aina Bastholm (21) var sammen med venner i Sofienbergparken da hun hørte Ali falle i bakken.