Ullevål sykehus advares mot subkulturer

Fylkeslegen advarer Ullevål sykehus mot å la det danne seg subkulturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fylkeslege Petter Schou forteller at han kjenner til flere lignende saker som kan tyde på at det har utviklet seg en ukultur blant deler av ambulansetjenesten.

- Vi ser at ambulansesjåførene har en svært tøff hverdag, med et stort arbeidspress og mange tøffe saker. Vi mener at Ullevål sykehus ikke har tatt innover seg den tøffe hverdagen ambulansesjåførene har, sa fylkeslege Peter Schau på pressekonferansen hos Helsetilsynet i Oslo og Akershus onsdag ettermiddag.

- De må være obs på at det kan danne seg underkulturer eller subkulturer i et slikt tøft miljø, sier fylkeslegen.

- Vi liker det ikke
Fylkeslegen går deretter svært langt i å antyde at det har fått utvikle seg en usunn subkultur i ambulansetjenesten, som har en tøff hverdag. Dette advarer han Ullevål sykehus mot.

- Vi har hatt noen enkeltsaker som ligner på denne, og vi liker det ikke, sier fylkeslege Petter Schou.

De detaljerte lydloggene fra hendelsen viser sammen med flere vitneutsagn at ambulansepersonellet i Sofienbergparken brukte et svært røft språk. Blant annet ble den skadde Ali Farah kalt for "din gris", og det ble sagt "toget har gått for han".

Diskriminerende
Fylkeslegen er nådeløs i sin konklusjon om ambulansepersonellets språkbruk, som han omtaler som diskriminerende.

I rapporten heter det: "Helsetilsynet i Oslo og Akershus vil påpeke at det er en ytterst nedlatende og lite respektfull omtale av pasient og pårørende, og en omtale som signaliserer en uheldig holdning til steder eller grupper av mennesker som i neste omgang kan bidra til forskjellsbehandling."

FORLOT EN SKADD MANN: Fylkeslegen konkluderer i sin rapport med at ambulansepersonellet forlot en mann som hadde krav på og trengte øyeblikkelig hjelp. Her forlater ambulansen Sofienbergparken da Ali ble skadd mandag for tre uker siden. Foto: CAROLINE DREFVELIN
FORLOT EN SKADD MANN: Fylkeslegen konkluderer i sin rapport med at ambulansepersonellet forlot en mann som hadde krav på og trengte øyeblikkelig hjelp. Her forlater ambulansen Sofienbergparken da Ali ble skadd mandag for tre uker siden. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

Videre konkluderer fylkeslegen: "Summen av disse uttalelser blir av Helsetilsynet i Oslo og Akershus vurdert som klart diskriminerende oppførsel og som kan forstås med rasistiske overtoner."

Fylkeslegen er også svært kritisk til at den ene ambulansesjåføren ikke har autorisasjon som helsepersonell, men jobber på dispensasjon. Reglene tilsier nemlig at begge mannskapene i en ambulanse skal være autorisert helsepersonell.

- En ting er hva man får til i grisgrendte strøk, men i hovedstaden må man kunne forvente at denne regelen overholdes, sier Schou.

Det skal være mellom 70 og 100 uautoriserte ambulansesjåfører bare på Ullevål sykehus.

Administrerende direktør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus beklaget i dag behandlingen Ali Farah (37) fikk.

- Ullevål universitetssykehus har satt i verk en egen ekstern gjennomgang som skal avdekke om det som skjedde i Sofienbergparken er et utrykk for en uakseptabel enkelthendelse, eller om det eksisterer en ukultur i enkelte miljøer, sier Strand.

- Sykehuset vil særlig legge vekt på å få dokumentert hvilke verdier og holdninger arbeidsmiljøet er preget av.

<B>SKEPTISK: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, advarer mot det han kaller subkulturer i ambulansetjenesten.