Helse:

Ullevål sykehus legges ned: - Helsepolitisk galskap

Ansatte og politikere protesterer mot nedleggelsen.

<strong>IKKE IMPONERT:</strong> Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kraftig kritisk til nedleggelsen av Ullevål sykehus. Her på en demonstrasjon mot nedleggelsen foran Oslo-rådhus i november 2018. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kraftig kritisk til nedleggelsen av Ullevål sykehus. Her på en demonstrasjon mot nedleggelsen foran Oslo-rådhus i november 2018. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Styret i Helse Sør-Øst har besluttet å gå videre med nedleggelsen av Ullevål sykehus. De går dermed inn for å bygge nye sykehus på Aker og Gaustad.

Dagens avgjørelse kommer etter en rapport som skulle belyse alternativene til nedleggelse.

Galskap

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke overrasket, men også svært lite imponert over Helse Sør-Øst vedtaket.

– Men, Stortinget har ikke sagt sitt, og det råder stor bekymring på tinget for å støtte et prosjekt til 50 milliarder kroner når de ansatte ved alle sykehusene i Oslo samlet protester mot denne helsepolitiske galskapen, sier han til Dagbladet

Rapporten som ble vurdert i dag konkluderte med at det ville koste mer enn 12 milliarder mer å bygge ut Ullevål enn å bygge nytt.

– De utredet et alternativ som ingen er for. Dette var et rent bestillingsverk fra direktør Bjørn Erikstein som har ønsket å legge ned fra dag en. Det vi går inn for er å bevare rikshospitalet som et høyspesialisert sykehus, og så gradvis bygge ut på Ullevål. Det vil gå mye raskere enn det alternativet som helse sør øst har sagt ja til.

Moxnes viser til den tverrfaglige rapporten «Parksykehus Ullevål» som legger en utbygging av Ullevål til grunn og konkluderer med en besparelse på 20 milliarder kroner kontra Helse Sør-Øst sin plan.

Flere partier har uttrykt skepsis til vedtaket. Blant andre sier SVs helsepolitisk talsperson Sheida Sangtarash til NTB:

– Det er hårreisende at denne viktige avgjørelsen fattes i et lukket styrerom uten en skikkelig utredning.

– Syltynt

Gir ikke opp: Rolf Kåresen i «Redd Ullevål» Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Gir ikke opp: Rolf Kåresen i «Redd Ullevål» Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Rolf Kåresen er leder i aksjonsgruppa «Redd Ullevål». Han sier til Dagbladet at dagens vedtak var som forventet.

– Når det er sagt, så må jo politikerne på Stortinget akseptere dette før vi går videre. Det må vedtas en lånesøknad for bygging av nye sykehus og ramma er på 27 milliarder. Dette må godkjennes på statsbudsjettet for 2020, og det er ikke gitt at skjer, sier

Redd Ullevål gir på ingen måte opp kampen.

– For mitt vedkommende så har det lite for seg å slåss på en tapt skanse. Denne skansen er ikke tapt før Stortinget har sagt sitt.

Kåresen er i likhet med Moxnes svært kritisk til rapporten som dagens styrevedtak baserer seg på.

– Det er flere komponenter i den som rett og slett ikke er skikkelig kostnads kalkulert. Blant annet hva de ville koste å bygge et helt nytt høyrisiko smitte isolat lik det vi har på Ullevål.

Slutter rekker om mistillit

Nedleggelsen er svært omstridt og har blant annet ført til at fagtillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus tidligere i uka sa at de ikke lenger har tillit til sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein.

Bjørn Wølstad-Knudsen, foretakstillitsvalgt i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, understreker overfor Dagbladet at det er mange årsaker til at de valgte å uttrykke mistillit mot direktøren.

– Det handler om en situasjon vi har hatt i sykehuset over en lengre tid der vi mener at øverste leder ikke svarer på ting som vi tar opp. Vi ønsker svar, men får bare nonchalante tilbakemeldinger. Summen av alt dette har gjort at vi nå alle sammen er enige om at vi ikke har den nødvendige tilliten til lederen, sier han.

Svein Erik Urstrømmen, foretakstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund på Oslo universitetssykehus (OUS), mener også at det finnes en bedre vei å gå.

– Vi mener at det er en stor risiko å gå videre med et prosjekt der man opplever at man har manglende tilslutning blant de ansatte, og sånn sett mener vi at det var et uheldig vedtak å beslutte, sier han til Dagbladet.

Assmund Bredeli, tillitsvalgt for overlegene ved OUS slutter seg til sine kolleger.

– Helse Sør-Øst har ikke den nødvendig troverdigheten og tilliten blant de ansatte i sykehuset som skal til for å lande denne saken, sier han til Dagbladet. Han håper politikerne nå hindrer at vedtaket blir endelig.

– Galimatias

Wølstad-Knudsen legger til at lederen heller ikke har svart på mistilliten som nær alle ansatte ved OUS har skrevet under på.

– Det virker som de neglisjerer våre påpekninger og kommentarer, og disse svarene mener jeg at organisasjonene har krav på å få. Istedenfor å gi oss et svar på dette, går de bare videre og det er vi altså lei av.

Galimatias fortsetter og det handler rett og slett om et skandaløst styremøte i Helse Sør-Øst i dag hvor det fatale vedtaket ble fattet, sier han.

Rødt-leder Moxnes tror dette kan bli avgjørende når saken skal opp i Stortinget.

– Det som er klart er at det skaper sjokkbølger på Stortinget når de tillitsvalgte varsler mistillit på grunn av denne planen fordi de frykter for pasientenes sikkerhet.

Urstrømmen understreker at tillitsvalgtsiden opplever at Helse Sør-Øst burde ha gått en runde for å få større oppslutning før beslutningen ble fattet.

Dagbladet har vært i kontakt med Helse-sør øst. Styret sitter opptatt i møte og har ikke besvart våre spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer