Ullevål sykehus legges ned

Styret i Helse Sør-Øst har vedtatt å gå videre med de omstridte planene om å legge ned Ullevål sykehus i Oslo og i stedet bygge nye sykehus på Aker og Gaustad.

LEGGES NED: Ullevål sykehus skal legges ned, har styret i Helse sør-øst bestemt Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEGGES NED: Ullevål sykehus skal legges ned, har styret i Helse sør-øst bestemt Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nedleggelsen av Ullevål ble for første gang vedtatt i 2016, men har vært gjenstand for en rekke nye utredninger og diskusjoner siden den gang.

I januar la blant annet politikere i Rødt fram forslag på Stortinget om å utrede nytt storsykehus på Ullevål-tomten. Forslaget hadde støtte fra SV og Sp, men ble stemt ned av Høyre, Frp, KrF og Venstre. Også Ap stemte mot forslaget.

Motstanderne av nedleggelsen fikk banket gjennom at man skulle «belyse» alternativet med å beholde sykehuset på Ullevål gjennom en egen rapport.

Rapporten var klar i slutten av forrige måned og konkluderte med at Ullevål-alternativet ville koste 12,8 milliarder kroner mer og forsinke prosessen med sju år.

Strid

I sakspapirene før dagens styremøte er dette omtalt slik:

- Styret tar rapporten om Ullevål som alternativ lokalisering til Gaustad til orientering og konstaterer at Ullevål-alternativet også kan gi tilfredsstillende bygningsmessig funksjonalitet og kapasitet, men innebærer mer nybygg og dermed gjennomføring over lengre tid og til vesentlig høyere kostnader. Ullevål-alternativet er dermed ikke bærekraftig, heter det.

Denne konklusjonen er imidlertid blitt kraftig kritisert av de ansatte, som mener Ullevål ikke er utredet godt nok.

- Den måten de belyste Ullevål på, var ikke belysning, men svartmaling. De belyste et alternativ ingen har bedt om. Nemlig å flytte hele Rikshospitalet ned til Ullevål i en vending. Det er ikke det vi har snakket om. Vi har sagt at Rikshospitalet kan stå og gjøre sin funksjon som i dag. Da vil det bli like raskt og mye billigere enn alternativet til Helse sør-øst, sier pensjonert sjeflege og leder av aksjonsgruppa Redd Ullevål, Rolf Kåresen, til NRK torsdag morgen.

BLE VEDTATT: Styret i Helse Sør-Øst var torsdag samlet på Hamar for å behandle lokalisering av Ullevål og Gaustad på nytt. Foto: Jo E. Brenden / NTB scanpix
BLE VEDTATT: Styret i Helse Sør-Øst var torsdag samlet på Hamar for å behandle lokalisering av Ullevål og Gaustad på nytt. Foto: Jo E. Brenden / NTB scanpix Vis mer

Varsler mistillit

Tidligere i uken varslet fagtillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus i et brev at de ikke lenger har tillit til sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein.

- Organisasjonen har over tid påpekt manglende reell involvering og medvirkning i arbeidet med den framtidige utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS), heter det blant annet i brevet, ifølge Aftenposten.

Det er foretakstillitsvalgte for Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og flere andre organisasjoner som representerer nesten alle de 20.000 ansatte ved sykehuset, som har undertegnet brevet.

Til sjuende og sist blir det Stortinget som skal ta den endelige avgjørelsen om Ullevål, når de skal ta stilling til lånesøknaden for bygging av de nye sykehusene i forbindelse med høstens statsbudsjett. Prislappen er nå oppe i over 37,5 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer