Ullevål tok pause i hjerte-studiet

Samlet inn omstridte konvolutter i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den omstridte hjertestudien ved Ullevål sykehus, som har bestemt hva slags behandling hjertestanspasienter skal få, er nå stanset.

Ambulansene kjører med konvolutter

I fem år har ambulansesjåfører i Oslo kjørt rundt med en konvolutt i bilen. Denne konvolutten ble åpnet når de fikk en pasient med hjertestans, og der lå svaret på om pasienten skulle få behandling med adrenalin eller ikke.

Dette kommer fram i Brennpunkt, som sendes i kveld.

Samlet inn omstridte konvolutter

I ettermiddag ble konoluttene samlet inn.

I morgen vil det være et informasjonmøte klokken ti. Inntil da vil ikke konvoluttene bli brukt. Moan selv nekter for at det er pause i studiet.

- Vi har ikke stoppa studien, heller ikke tatt pause. Men vi skal ha et informasjonsmøte i morgen kl 10, og frem til da skal det ikke foregå forskning.Det viktigste for Ullevål-ledelsen nå, er å finne ut hvordan de skal informere de pårørende til pasienter som dør av hjertestans. Dette har de ikke noe system på fra før, sier Moan til NRK-programmet.Moan forklarer til Dagbladet.no at studiet vil fortsette som vanlig etter informasjonsmøtet.

SAMLET INN ADRENALINKONVOLUTTER: Ullevål sykehus har stanset en hjertestansstudie som har pågått i fem år. Illustrasjonsfoto: Scanpix
SAMLET INN ADRENALINKONVOLUTTER: Ullevål sykehus har stanset en hjertestansstudie som har pågått i fem år. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

- Vi følte at i dag var det så mye at vi ville stoppe og tenke oss om. Derfor fikk alle beskjed om at det ikke var noen konvolutter i dag, sier han til Dagbladet.no.

Pårørende fikk ikke vite noe

Prosjektet, som har pågått siden 2003, skal etter planen avsluttes om noen måneder. 900 pasienter totalt skal delta i studien. Prosjektet innebærer at halvparten av pasientene med hjertestans ikke skal behandles med adrenalin. Hvis pasienten dør får ingen vite om at vedkommende har deltatt i et forskningsprosjekt.

I de tilfellene hvor pasientene overlever, rundt 15 prosent av tilfellene, får de etterpå informasjon og spørsmål om de vil delta i adrenalin-studien.