Ullevål tviler på egne ansattes forklaring

Ingen vitner har sett ambulansepersonellet i fysisk kontakt med Ali Farah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Det er stor grad av uoverenstemmelse med det uavhengige vitner og politiet forteller oss, og det ambulansepersonellet selv forteller, sa fylkeslege Petter Schou på pressekonferansen i Ali-saken i dag.

I rapporten fra fylkesmannen står det at en av ambulansepersonellet undersøkte pupiller, sår og tenner. Han forklarer at han satt Ali opp og holdt ham i armen for å geleide ham til ambulansen.

Men Helsetilsynet i Oslo og Akershus har ikke funnet et eneste vitne som kan bekrefte at ambulansepersonellet har vært i fysisk kontakt med pasienten. I rapporten heter det:

«Det påpekes at de ikke har sett ambulansepersonellet fysisk ta på pasienten overhodet, og at de ikke har vært nærmere pasienten enn 1 meter».

(Nederst på side fire i rapporten som du kan lese her)

I rapporten forklarer et av vitnene at hun snudde seg for å se etter sin datter i rundt 5-10 sekunder, og at offeret i det tidsrommet ble hjulpet på bena av to kamerater. Den ene av ambulansepersonellet hevder derimot at det var han som reiste opp Ali og vurderte ham.

Både fylkeslegen og Ullevål tviler på forklaringene

Fylkeslegen sier videre: «Gjennomgang av vitneforklaringer og observasjoner tyder på at det er tvilsomt om det var ambulansepersonellet som reiste opp og støttet pasienten».

(Nederst på side fem i rapporten som du kan lese her)

BEKLAGET SEG: Sykehusdirektør Tove Strand forklarte seg i ettermiddag og beklaget ambulansepersonellets oppførsel. På direkte spørsmål svarte hun at sykehuset tviler på om ambulansepersonellet var i direkte kontakt med Ali Farah. Foto: Sindre Granly Meldalen
BEKLAGET SEG: Sykehusdirektør Tove Strand forklarte seg i ettermiddag og beklaget ambulansepersonellets oppførsel. På direkte spørsmål svarte hun at sykehuset tviler på om ambulansepersonellet var i direkte kontakt med Ali Farah. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Ullevål universitetssykehus tviler selv på om ambulansepersonellet var i fysisk kontakt med Ali.

– Fylkeslegen påpeker store avvik mellom de ulike forklaringene, blant annet er det ingen vitner som har sett ambulansepersonellet i fysisk kontakt med Ali. Hvilken forklaring legger dere til grunn? spurte Dagbladet.no Ullevål sykehus’ administrerende direktør Tove Strand på en pressekonferanse nå i kveld.

– Vi legger fylkeslegens rapport til grunn, svarte Strand.

– Fylkeslegen tviler på om de har vært i fysisk kontakt med Ali?

– Som sagt legger vi fylkeslegens rapport til grunn, svarte Strand.

Ambulansesjåførene reagerer

Ingeborg Moen Borgerud, forsvareren til en av de to ambulansesjåførene, sier at hennes klient reagerer sterkt på enkelt av Helsetilsynets konklusjoner.

– Det er spesielt to forhold som han reagerer sterkt på, sier Ingeborg Moen Borgerud til Dagbladet.no.

Ullevål tviler på egne ansattes forklaring

– Det er beskrivelsen av de undersøkelsene som ble foretatt, og uttalelsen om at det var diskriminerende oppførsel, sier Moen Borgerud.

Forsvareren vil utover det ikke kommentere enkeltmomenter i saken.

– Vi vil nå gå gjennom innstillingen grundig og kommenterer ikke mer før vi har gjort det, sier advokaten.

- Var ikke rasistisk

Forsvarern til den andre ambulansesjåføren, advokat Bjørn Rudfjord, har ikke besvart Dagbladet.nos henvendelser.

– Jeg har gjort ham kjent med hovedtrekkene i innstillingen. Han er dypt sjokkert over at fylkeslegen beskylder ham for rasisme, sier han til NTB.

– Han har jobbet i ambulansetjenesten i 14 år og gjør ikke forskjell på folk. Han føler det hele uvirkelig og vil kjempe til han er renvasket for denne alvorlige beskyldningen, sier Rudfjord til NTB.

Ullevål beklager

På pressekonferansen i dag beklaget Tove Strand på vegne av Ullevål universitetssykehus sterkt behandlingen Ali Farah (37) fikk etter at han ble slått ned i Sofienbergparken.

– Ambulansepersonellet skulle aldri ha forlatt stedet uten pasienten, sa Strand.

Sykehuset venter nå på den endelige konklusjonen fra Statens helsetilsyn og på politiets etterforskning av saken.

Sykehusdirektøren gjentok også på pressekonferansen at Ullevål universitetssykehus gikk for tidlig og for bastant ut da de på en pressekonferanse 8. august slo fast at rutinene var blitt fulgt og samtidig avviste anklagene om rasistiske holdninger i saken.