Ulltveit-Moe advarer mot skyhøy norsk oljerisiko

Ulltveit-Moe mener at Norge av klimahensyn og økonomiske interesser burde bygge ut mye mer vannkraft.

BYGG UT MER VANNKRAFT: Jens Ulltveit-Moe er oppgitt over politikernes evne til se inn i fremtiden og handle deretter nå. Foto NORDAHL/ALEKSANDER Dagbladet
BYGG UT MER VANNKRAFT: Jens Ulltveit-Moe er oppgitt over politikernes evne til se inn i fremtiden og handle deretter nå. Foto NORDAHL/ALEKSANDER DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Jens Ulltveit-Moe satser milliarder på solenergi og biodrivstoff. Han tror verden er på full fart mot en global klimakrise, og vil ha Oljefondet ut av oljeaksjer og Statoil ut av oljesand, skriver Finansavisen i dag.

- Oljefondet burde ikke investere i fossil energi. Dette handler om risiko: vår formue er i olje, og da burde ikke finansformuen vår være der, sier investoren til avisen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe er enig med investoren om at global oppvarming er «vår tids største utfordring», men i et møte med Ulltveit-Moe peker han på at klimahensyn kan gå utover folks levestandard i fattige land.

Ulltveit-Moe er frustrert Etter å ha møtt Olje- og energiminister Ola Borten Moe uttrykker Ulltveit-Moe sin frustrasjon over situasjonen.

— Den politiske eliten i hele verden og i Norge ser jo hvor alvorlig det er. Men demokratiet er jo elendig posisjonert til å løse den salgs problemer med valg hvert fjerde år, sier han til Finansavisen.

Ulltveit-Moe er litt oppgitt og peker på at effektene av tiltak først vil komme mange år etter at politikerne ikke har makt lenger.

Mot økonomisk katastrofe? Oljen har gjort Norge til et rikt land. Men Jens Ulltveit-Moe tror videre satsning på olje kan bli en økonomisk katastrofe, skriver Finansavisen i dag.

Han peker på at vi har store vannressurser, vindressurser og skogressurser. Alle de tre kan bli interessante for norsk økonomi i fremtiden.

- Slik kan vi være en stor energinasjon også om 100 år, sier han til avisen.