Ulltveit-Moe inn på teppet i NHO

NHO-president Jens Ulltveit-Moe må forklare seg for arbeidsutvalget i NHO om en tvilsom avtale med ledere i den iranske oljeindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er NHO-presidenten i Brasil og jeg har bare så vidt snakket med ham. Han vil gi en redegjørelse til arbeidsutvalget i NHO som skal ha møte i neste uke. Jeg vil da avvente til jeg hører hans fulle versjon av saken, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr i NHO til NRK.

VG skriver at sønnen til Irans eks-president Rafsanjani, Mehdi Hashemi, ble involvert for å løse forretningskonflikten som rammet Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe Schat-Harding i 1997. NHO-presidentens selskap sendte 1,2 millioner kroner til Iran for å løse en floke om oppgjør etter salg av ni livbåter til det iranske oljeselskapet IOEC (Iranian Offshore Engineering and Construction Company).

Mehdi var i 1997 toppsjef i IOEC, selskapet som holdt tilbake millionene det norskeide selskapet mente å ha krav på.

Dermed fikk NHO-presidentens selskap hjelp av samme mann som skulle hjelpe Statoil i Iran. Statoil-ledelsen mistenker at deler av de 115 millioner kronene Statoil etter planen skulle betale, var ment for Mehdi Hashemi. Statoils konsernsjef Olav Fjell, utenlandsdirektør Richard Hubbard og styreleder Leif Terje Løddesøl har alle gått av som følge av avtalen med Hashemi.

Erlend Grimstad, som er en av Ulltveit-Moes nærmeste medarbeidere, tar forbehold om at mannen som engasjerte seg i Umoe Schat-Hardings sak, faktisk er den samme som var involvert i Statoil-saken.

- Jeg kan ikke bekrefte det. Men uansett var verken jeg eller Jens Ulltveit-Moe på noe tidspunkt under Statoil-saken kjent med det. Vi var ikke klar over at Umoe Schat-Harding kan ha hatt forbindelser med ham for flere år siden, sier Grimstad.

(NTB)