DREPT: Shazad Aslam ble drept på parkeringsplassen utenfor sitt eget hjem, rett ved Lindeberg skole i Oslo. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
DREPT: Shazad Aslam ble drept på parkeringsplassen utenfor sitt eget hjem, rett ved Lindeberg skole i Oslo. Foto: Halvor Solhjem Njerve / DagbladetVis mer

Uløst mordgåte: Politiet knytter 22-åring til våpenet som ble funnet på åstedet

Politiet tror den siktede 22-åringen ikke var alene om drapet på Lindeberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har gått over ett år siden trebarnsfar Shazad Aslam (40) ble funnet drept på en parkeringsplass ved Lindeberg skole, øst i Oslo.

Ifølge politiet sto gjerningsmannen og ventet da 40-åringen kom hjem fra et familieselskap. Mannen ble sett løpende fra stedet og kastet fra seg drapsvåpenet, en halvautomatisk pistol, en Intratec Scorpion kaliber 22, med påmontert lyddemper og høykapasitetsmagasin, ved en gangvei ved siden av blokka.

I tillegg fant politiet en sort sekk av merket Asaklitt, som de mente kunne knyttes til drapet. Politiet etterlyste eieren av sekken. Ingen meldte seg.

Knyttes til våpenet og sekken Drapet er fortsatt den eneste uløste drapsgåten fra 2015. Men ni måneder etter drapet gjorde politiet et uventet gjennombrudd. En nå 22 år gammel norsk-eritreer fra Oslo ble pågrepet og siktet for medvirkning til overlagt drap på Aslam. Etter to måneder ble han løslatt, mens siktelsen er opprettholdt.

- Men vi tror ikke han var alene om dette, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Kraby sier 22-åringen er knyttet til saken gjennom våpenet og sekken som ble funnet på stedet. Både Dagbladet og VG var på stedet da et vitne viste politiet våpenet som lå på bakken ved en gangvei ved blokka der avdøde bodde.

Forklaringen på hvorfor politiet har brukt så lang tid på å finne eieren, skal være at norsk-eritreeren ikke var en kjenning av politiet, og at de ikke hadde verken fingeravtrykk eller DNA fra ham fra før. Men da politiet sikret seg 22-åringens fingeravtrykk i forbindelse med et slagsmål, fikk de treff med prøvene som var tatt av sekken og våpenet, får Dagbladet opplyst.

FORSVARER: Inam Ghous Ali. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORSVARER: Inam Ghous Ali. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I avhør skal mannen ha erkjent at sekken tilhørte han, men at han ikke vet hvordan den havnet på åstedet. Denne forklaringen fester ikke politiet lit til.

- Ikke tilfeldig Vitnene på stedet har bare observert én gjerningsmann, og han ble sist sett løpende forbi en container rett nedenfor der skytevåpenet ble funnet, om lag 100—150 meter fra åstedet.

- Mener dere dette er et bestillingsdrap?

- Vi mener i hvert fall at det ikke er et tilfeldig drap, sier Kraby.

Den drepte 40-åringen kom selv i politiets søkelys da han i 1997 ble dømt til åtte års fengsel og fem års sikring for å ha skutt og forsøkt å drepe tre menn han kjente i løpet av fire veldig dramatiske timer. Mulig hevn er fortsatt er en av politiets hovedteorier.

- Det er informasjon som er sentral for oss, sier politiadvokat Kraby.

Politiet har avhørt alle tre ofrene som ble forsøkt drept på 90-tallet og personer som har tilknytning til dem. Politiet har ikke klart å knytte noen av de fornærmede til drapet på Aslam.

- Utrolig tøft Aslam var aldri i politiets søkelys etter at han ble løslatt. I stedet fikk han seg jobb som T-banefører, stiftet familie og fikk tre barn, og har blitt beskrevet av venner og slektninger som en snill og rolig mann.

FANT VÅPENET: Dagbladet var på stedet da et vitne viste politiet hvor våpenet lå. Foto: Sindre Granly Meldalen
FANT VÅPENET: Dagbladet var på stedet da et vitne viste politiet hvor våpenet lå. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Den siktede 22-åringens forsvarer, advokatfullmektig Inam Ghous Ali, ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene i saken.

- Min klient ble løslatt åtte uker etter pågripelsen, og vi tolker det som at mistankegrunnlaget mot ham er vesentlig svekket. Utover det har jeg ingen flere kommentarer, sier Ali.

Politiet begrunnet løslatelsen med at det ikke lenger var bevisforspillelsesfare.

Aslams familie har det fortsatt tøft.

- Det har vært utrolig tøft. Han etterlot seg små barn som kommer til å vokse opp uten en far. En kone som har mistet sin ektemann, sier en mannlig slektning av Aslam til Dagbladet

Han fungerer nå som den etterlatte familiens overhodet. Han sier han sliter med å forstå hvorfor noen skulle ta livet av Aslam.

DREPT: Shazad Aslam (40). Foto: Privat
DREPT: Shazad Aslam (40). Foto: Privat Vis mer

- Vi har ingen anelse om hvorfor han ble drept. Vi håper politiet fortsatt jobber med uforminsket styrke, sier han.

Det forsikrer politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at de fortsatt gjør.

- Dette er en spesiell sak, med et drap utendørs midt i et boligområde, sier Kraby.

Uløst mordgåte: Politiet knytter 22-åring til våpenet som ble funnet på åstedet