I snitt ligger det 75 uløste saker på pulten til hver eneste politijurist her i landet. Konsekvensen er at politiet stadig oftere må henlegge anmeldte saker, melder TV 2.
Foto:Jørn H. Moen
I snitt ligger det 75 uløste saker på pulten til hver eneste politijurist her i landet. Konsekvensen er at politiet stadig oftere må henlegge anmeldte saker, melder TV 2. Foto:Jørn H. MoenVis mer

Uløste saker hoper seg opp hos politiet

Økning i henleggelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snitt ligger det 75 uløste saker på pulten til hver eneste politijurist her i landet. Konsekvensen er at politiet stadig oftere må henlegge anmeldte saker, melder TV 2.

Ved utgangen av 2013 manglet 85 381 anmeldte saker en påtaleavgjørelse. 45 031 av sakene hadde ligget på pultene til landets påtalejurister i mer enn tre måneder. Det er en økning på over 7 000 saker sammenlignet med 2011.

Politiadvokat og leder i Politijuristene, Sverre Bromander, sier til TV 2 at dette er en utvikling som vil fortsette i årene fremover.

- Jeg er overbevist om at antall henleggelser på grunn av for liten kapasitet bare vil øke, og kanskje øke kraftig. Flere kriminelle vil slippe unna, sier han.

- I snitt har hver eneste politijurist i Norge akkurat nå 75 saker som allerede er mer enn tre måneder gamle liggende på pulten sin. At så mange saker venter på behandling er urovekkende, sier Bromander.

I 2007 henla politiet 2338 saker på grunn av manglende kapasitet. I 2013 har dette tallet steget til 4505 - en økning på 92 prosent. Dette skjer til tross for at antall anmeldelser har gått ned siden 2011, og samtidig som politiet har fått 800 flere ansatte de siste to årene.

Landets høyeste påtalemyndighet mener økningen i tallet på henleggelser kan bidra til å bygge ned tilliten befolkningen har til politiet.

- Vi ser på tallene som bekymringsfulle. Det er ingen tvil om at dette kan påvirke folks tillit til hvordan vi klarer å bekjempe kriminalitet, sier assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther.

(NTB)