Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ulovlig å gi arv til Kvisler og Vigrid

Vil være oppfordring til kriminalitet, sier jusprofessor. - Bare tull, svarer Gjems-Onstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er helt grotesk og absurd, sa Marit Hermansen, Benjamin Hermansens mor, til Dagbladet.no.

Hun reagerte på at Ole Nicolai Kvisler, Benjamin Hermansens drapsmann, skulle få 250 000 kroner fra en arv høyesterettsadvokat Erik Gjems-Onstad er med på å fordele.

I det omstridte testamentet heter det at «nettobeløpet for leiligheten skal gå til
organisasjoner og personer som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge».

En slik formulering er i seg selv ikke ulovlig.

Men det kan være ulovlig å gi arven til personer som tidligere er dømt for straffbare handlinger, ifølge jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo.

- Hvis man gir arv til personer som har begått straffbare handlinger i fortiden i sitt virke mot «fremmedinnvandring til Norge», fordi en anser at de også i fremtiden vil arbeide mot «fremmedinnvandring til Norge», må en tolke det som en oppfordring til å fortsette denne virksomheten. Og det er ulovlig. Tildelingen vil derfor være rettstridig, sier Høgberg til Dagbladet.no.

Gjelder også Vigrid

Seint i går kveld sa Erik Gjems-Onstad at det ikke lenger er aktuelt å gi Kvisler penger. Nå sier han til Dagbladet.no at det ikke er avgjort noe som helst.

SKAL FORDELE ARV: Erik Gjems-Onstad, tidligere stortingspolitiker for Anders Langes parti, krigshelt og høyesterettsadvokat. Arkivfoto: Geir Bølstad/Dagbladet
SKAL FORDELE ARV: Erik Gjems-Onstad, tidligere stortingspolitiker for Anders Langes parti, krigshelt og høyesterettsadvokat. Arkivfoto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer

Samtidig har Vigrid-grunnlegger Tore Tvedt og Vigrid-leder Torgrim Bredesen involvert seg i saken, og skrevet brev til arvestyret og hevdet at det bare er de som har gjort seg fortjent til pengene.

Høgberg mener det også vil kunne være ulovlig å gi arv til Vigrid og Norgespatriotene, fordi lederne har vært involvert i straffesaker.

Erik Gjems-Onstad kan ikke skjønne hvorfor det skulle være ulovlig å tildele arven til Ole Nicolai Kvisler, Norgespatriotene eller Vigrid.

- Jeg tviler på at dette er riktig. Det handler ikke om å gi penger som skal gå til ulovligheter. Om noen har gjort noe ulovlig i sitt liv, så er det ikke forbudt å gi dem penger resten av livet, sier Gjems-Onstad til Dagbladet.no.

- Hvorfor skal det være ulovlig å gi en person som har sittet i fengsel i 10-15 år litt starthjelp i livet. Det vil være direkte umoralsk å ha en lovgivning som nekter for det, sier Gjems-Onstad.

Han understreker at det ikke er avgjort om Kvisler vil få en del av den omstridte arven eller ikke.

Omstrid testament

TV 2 avslørte i går omstendighetene rundt millionarven til oslokvinnen Clara Weltzin, som døde i februar i år, 82 år gammel. Hun satte Gjems Onstad, Egil Karlsen, Norvald Aasen og Bjarne Pettersen til å fordele arven.

image: - Ulovlig å gi arv til Kvisler og Vigrid

TV 2 har lagt ut hele testamentet.

Weltzin har ikke selv utpekt personer eller grupper som skal gis penger, det er komiteen som har valgt å definere Kvisler, Norgespatriotene og Vigrid som noen som «arbeider mot fremmedinnvandring».

Aasen og Karlsen har vært aktive i Folkebevegelsen mot innvandring, mens Pettersen var aksjonsleder for Nasjonalt folkeparti på 80-tallet.

Karlsen har nå trukket seg fra styret, og det er full uenighet mellom de tre andre om hvordan arven nå skal fordeles.

Derfor vil heller ikke bobestyrer Sverre K. Berge forholde seg til forslagene Gjems-Onstad har sendt inn.

Den nynazistiske organisasjonen Vigrid har krevd å få halvparten av arven.

DET OMSTRIDTE TESTAMENTET: Les hele hos <a href="http://pub.tv2.no/multimedia/TV2/archive/00589/testament_589671a.pdf">TV 2</a>.
KAN FÅ ARV: Ole Nicolai Kvisler, som her forklarer seg under rettssaken etter Benjamin-drapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!