Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulovlig å inndra lappen

Førerkort kan ikke inndras av politiet. Det slo Stavanger byrett fast i en dom i dag. Politiet risikerer nå millionsøksmål fra kriminelle som har fått inndratt penger etter å ha blitt dømt i straffesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byretten, ved byrettsdommer Thor Henning Auestad, mener at førerkortinndragning må ses på som en straff som kommer i tillegg til selve straffedommen, og derfor strider mot Den Europeiske menneskerettighetskonvensjonens forbud mot dobbeltstraff. Ifølge Vegtrafikkloven er det politiets oppgave å inndra førerkortet, men byretten kom fram til at dette strider mot den internasjonale konvensjonen, som Norge har sluttet seg til.

Det var en promillekjører i Stavanger som gikk til sak mot staten ved Justisdepartementet, og hevdet at ordningen med at landets politikamre inndrar førerkort er i strid med Grunnloven og Menneskerettighetskonvensjonen.

Mannen ble dømt til å betale en bot på 18.000 kroner i Gulating lagmannsrett. Da politiet ville inndra førerkortet hans, gikk han til sak.

- Dersom denne dommen blir stående, betyr det at ingen instanser, etter gjeldende lov, kan inndra førerkort, mener saksøkers advokat, Arvid Sjødin. Ifølge Vegtrafikkloven har nemlig ikke domstolene adgang til å fradømme folk førerkortet, men bare til å idømme andre former for straff, for eksempel fengsel eller bøter. Ifølge dommen i Stavanger har heller ikke politiet adgang til dette.

(NTB)

MENNESKERETT: Det er et brudd med menneskerettighetene å ta fra grisekjørere lappen, ifølge en ny dom.