Ulovlig å kutte dronningens lønn

Ingen skal skjermes når den britiske stat tvinges til pengesparing neste år. Bortsett fra dronningfamilien, da.

URØRLIG: Dronning Elisabeth og resten av familien får rundt 73 millioner kroner i året. Neste år tvinges myndighetene til kutt, men Buckingham Palace er fredet. Foto: Scanpix
URØRLIG: Dronning Elisabeth og resten av familien får rundt 73 millioner kroner i året. Neste år tvinges myndighetene til kutt, men Buckingham Palace er fredet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| LONDON (Dagbladet): En lite kjent avtale fra 1972 sikrer at politikerne bare kan øke apanasjen — ikke kutte den. For øyeblikket får dronningfamilien 7,9 millioner pund i året, eller rundt 73 millioner kroner, regnet med dagens kurs.

Både statsminister Gordon Brown og opposisjonsleder David Cameron har understreket behovet for offentlige kutt i åra som kommer.

Men apanasjen kan de altså ikke røre, når den nye tiårsplan for overføringer til dronning Elisabeth og hennes nærmeste neste år skal nedfelles.

Feilberegnet inflasjonenDet var avisa The Guardian som i går presenterte avtalen som Buckingham Palace og det britiske finansdepartementet inngikk i 1972. I sommer vakte det oppsikt da representanter fra dronninghuset uttrykte at de trengte mer penger for å demme opp for økte utgifter, til tross for at de skal ha over 200 millioner kroner å rutte med i ubrukte apanasjemidler.

Grunnen til overskuddet skal være at avtalen for 90-tallet inneholdt en forventning om en årlig inflasjon på 7,5 prosent — mens den i virkeligheten bare var på 3,7 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer