Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulovlig å kutte dronningens lønn

Ingen skal skjermes når den britiske stat tvinges til pengesparing neste år. Bortsett fra dronningfamilien, da.

URØRLIG: Dronning Elisabeth og resten av familien får rundt 73 millioner kroner i året. Neste år tvinges myndighetene til kutt, men Buckingham Palace er fredet. Foto: Scanpix
URØRLIG: Dronning Elisabeth og resten av familien får rundt 73 millioner kroner i året. Neste år tvinges myndighetene til kutt, men Buckingham Palace er fredet. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): En lite kjent avtale fra 1972 sikrer at politikerne bare kan øke apanasjen — ikke kutte den. For øyeblikket får dronningfamilien 7,9 millioner pund i året, eller rundt 73 millioner kroner, regnet med dagens kurs.

Både statsminister Gordon Brown og opposisjonsleder David Cameron har understreket behovet for offentlige kutt i åra som kommer.

Men apanasjen kan de altså ikke røre, når den nye tiårsplan for overføringer til dronning Elisabeth og hennes nærmeste neste år skal nedfelles.

Feilberegnet inflasjonen
Det var avisa The Guardian som i går presenterte avtalen som Buckingham Palace og det britiske finansdepartementet inngikk i 1972. I sommer vakte det oppsikt da representanter fra dronninghuset uttrykte at de trengte mer penger for å demme opp for økte utgifter, til tross for at de skal ha over 200 millioner kroner å rutte med i ubrukte apanasjemidler.

Grunnen til overskuddet skal være at avtalen for 90-tallet inneholdt en forventning om en årlig inflasjon på 7,5 prosent — mens den i virkeligheten bare var på 3,7 prosent.

- Alle må spare
Liberaldemokratenes Norman Baker kritiserer prinsippet:

- Når vi stor foran potensielt smertefulle kutt i offentlige tjenester, kan ikke dronningfamilien behandles med silkehansker på denne måten. Jeg vil peke på skattebetalernes dekning av prins Andrews flyginger for å delta i golfturneringer, sier Baker til The Guardian.

- Hvis kongefamilien mangler penger kan hele Windsor Castle åpnes for et betalende publikum. De har akkurat like stor plikt til å spare penger som alle andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling