Ulovlig å nekte ektemannen sex

Ifølge ny afghansk lov.

FORBUDT: Ifølge den nye loven, som skal ramme omtrent 20 prosent av afghanerne, kan ikke kvinner forlate huset uten tillatelse fra ektemannen, ei heller kan de nekte ham sex. Foto: AP/Allauddin Khan/SCANPIX
FORBUDT: Ifølge den nye loven, som skal ramme omtrent 20 prosent av afghanerne, kan ikke kvinner forlate huset uten tillatelse fra ektemannen, ei heller kan de nekte ham sex. Foto: AP/Allauddin Khan/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mer enn tre millioner kvinner vil måtte følge loven, som allerede er fordømt av FN for å akseptere voldtekt.

Loven sier blant annet at kvinner ikke kan nekte ektemannen sex, og de bare skal kunne forlate huset, søke jobb eller gå til legen med ektemannens tillatelse.

Familieloven skal gjelde for den sjiamuslimske befolkningen i landet, som utgjør omtrent 20 prosent av Afghanistans 33 millioner innbyggere.

Sterke reaksjonerLoven har ført til sterke reaksjoner internasjonalt. Både Hillary Clinton og flere utenriksministre gikk mandag ut mot forslaget, og utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømte det i sitt innlegg under Afghanistan-konferansen i Haag. Utenriksdepartementet bekrefter også overfor Dagbladet at loven ble tatt opp i personlige møter med president Hamid Karzai.

- Som Afghanistans partnere må vi følge spesielt med på kvinners status, og kvinners rettigheter i det afghanske lovverket. La meg uttrykke spesiell bekymring over informasjon i et nytt regelverk som bestemmer over kvinners rettigheter i ekteskapet, og i forhold til menn, sa utenriksministeren i sitt innlegg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer